Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

06 юни 2024, 00:52 часа • 3241 прочитания

Броят на новите случаи на коронавирус у нас намаля и като абсолютно число, и като процент. 2 са заразените за денонощие, като те бележат спад от 1 спрямо предходния отчет, когато имаше 3 случая.

За последното денонощие са направени общо 644 теста (PCR и антигенни), което е със 76 повече спрямо предишния отчет, когато имаше 568 проби. Така процентът на положителните проби се променя от 0,52% на 0,31 на сто.

Още: Ген. Мутафчийски: Има нещо, което не знаем за COVID-19, защо в Китай действаха толкова строго?

Новите случаи са открити в Бургас и Габрово. В останалите 26 области няма заразени.

За деня има направени 637 антигенни теста, като с тях са открити всички 2 случая или 0,31%. PCR тестовете са 7, като няма открити заразени.

Общо потвърдените случаи вече са 1 340 019. Направени са 3 812 793 PCR и 7 887 296 антигенни теста (общо 11 700 089), като средният процент на положителните проби от началото на пандемията е 11,45 на сто - без промяна на дневна база.

Още: COVID-19 протича по-леко, но може да доведе до проблеми със слуха

Активните случаи намаляват и вече са 8158 - с 1 по-малко. Според експерти, огромният спад в началото на юли 2022 година, когато в рамките на две седмици броят на активните инфекции намаля с около 90 000, се обяснява с факта, че е имало много неотчетени оздравели пациенти през изминалите две години и особено по време на пиковете на предишните вълни, когато областните РЗИ-та бяха изключително натоварени, заради което не се отчитаха реалните бройки и сега този показател се поправя. 

Още: Мутафчийски: Обидно е, че няма официална статистика колко души загинаха по време на COVID - СНИМКИ - ВИДЕО

Броят на хоспитализираните лица намалява и вече е 127 - с 2 по-малко (няма новопостъпили в болница, 2 са изписани). За сравнение при най-тежките дни на пандемията през април 2021 година в болници се лекуваха над 10 500 души. Пациентите, настанени в интензивни отделения, са 20 - без промяна на дневна база. Именно заетостта на интензивните легла е един от основните критерии за затягане на мерките у нас, а не както досега броят заразени лица или активните случаи.

ОЩЕ: Влизане с взлом. Учени за първи път заснеха как коронавирусът заразява клетката (ВИДЕО)

В тази връзка в Единния информационен портал се представят данни за заетостта на интензивните легла в петте клъстъра. Цялата страна е на Етап 0 - синя зона т.е. най-ниското ниво. Заради намаляването на натовареността в интензивните сектори, от 21 март 2022 г. зеленият сертификат отпадна напълно. А с идването на петия служебен кабинет, назначен от Румен Радев, стана ясно, че всяка седмица експертен съвет ще отчита най-важните данни и ще решава дали и какви мерки ще има.

3 са официално регистрирани като излекувани в последния отчет, като така общата бройка вече е 1 293 113. За последното денонощие отново няма отчетени починали. Така броят на загубилите битката с вируса в България остава 38 748.

Още: Преносимо устройство открива вируса SARS-CoV-2 върху повърхности

Общо 26 755 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, което означава, че няма нови. Няма данни за официално карантинирани в Единния портал. Това се дължи на взетото решение болните от COVID вече да не бъдат поставяни в изолация. Пред последните дни обаче отново се заговори за връщане на официалната самоизолация за заразените с коронавирус. Предложенията са няколко, като все още карантината не е въведена отново официално.

Още: България ще достави само вече платените ваксини срещу COVID-19

100% от заразените през последното денонощие са били ваксинирани. 

Единният информационен портал предоставя данни и за поставените дози ваксини. До момента те са общо 4 726 558, което означава, че има 3 нови дози. От края на септември 2023 година имаше значителен ръст в сравнение с предишните месеци, когато този брой рядко надхвърляше 20 на ден. Това се обяснява с първата доставка на ваксината срещу подварианта XBB 1.5 на Омикрон, за която специалистите уверяват, че предпазва както от него, така и от производните му, наречени Ерес и Перола.

Още: Нов вариант на коронавируса се появи във Великобритания

Според последния отчет 2 078 006 души или 31,96 на сто са със завършен имунизационен цикъл - поставени две иРНК дози или една на компанията "Янсен". Тази цифра отбеляза няколко драстични скокове и спадове през последните месеци, за които нямаше официално обяснение. На 13 юли хората с пълна имунизация намаляха с 13 364 спрямо предходния отчет. Данните отбелязаха спад и между 20 и 21 март с около 9000 души, а на 4 юли необяснимо се увеличиха с 13 385.

Още: СЗО отчете сериозен ръст на случаите на COVID-19 в света за 28 дни

1 008 177 души или 15,51 на сто пък са получили и бустерна доза, като най-много от тях са в столицата. Общо 135 607 души пък са си поставили от адаптираната срещу варианта Омикрон ваксина.

От 27 юни 2022 г. всички желаещи могат да си поставят и втора бустерна доза. Тя трябва да се направи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина. Всички лица на и над 18 г., които желаят да получат втора бустерна ваксина срещу COVID-19, могат да го направят във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

Още: В САЩ откриха тайна медицинска лаборатория, управлявана от китайска компания

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес