Стойчо Кацаров: Ситуацията е под контрол, заети са една трета от леглата

2432
Стойчо Кацаров: Ситуацията е под контрол, заети са една трета от леглата
Снимка: БГНЕС

Засега ситуацията с коронавируса е под контрол. Заетите до момента легла обаче са около 1/3 от планирания капацитет и поради това ще се наложи предприемане на допълнителни мерки, за да се забави разпространението на вируса и да не допуснем да има отказ от лечение на болни. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров преди началото на заседанието на парламентарната здравна комисия, в която днес ще бъде изслушан за епидемичната обстановка в страната и COVID мерките, заедно с образователния министър, шефът на НЗОК и на лекарския съюз, предаде 24 часа.

Въпреки зачестилите сигнали за недостиг на ремдесивир в болници в страната, според Кацаров проблем с медикамента няма. Имало достатъчно количество, били направени и допълнителни заявки, които пристигали днес и утре, обясни той, без да каже за какви количества става дума. Той припомни и че министерството е разпратило до всички насоките за употребата на ремдесивир от главният координатор на експертния съвет по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова.

Министър Кацаров издаде две заповеди за удължаване срока на противоепидемичните мерки

Във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември, министърът на здравеопа...

"Ремдесивирът не е панацея. Има строги показания и повече странични ефекти, отколкото ваксинините, от които всички се страхуват и не бива да се прилага за щяло и не щяло", каза Кацаров. Кацаров е информирал и президента за епидемичната ситуация в страната и действията, които предприема министерството като мерки. Обсъдени са и бъдещи такива. Според Кацаров забавяне в действията и мерките нямало, спазвал се и изработения от екипът му план. Конкретна промяна в мерките засега не се предвиждала, а когато се вземелонкатегорично решение, то щяло да бъде обвявено.

"Оценяваме епидемичната ситуация във всеки един момент. Вчера имах среща и обсъждане с всички членове на експертния съвет по епидемология, с моите съветници, с директора на НЦЗПБ, обсъдихме много подробно епидемичната ситуация в страната. Утре предстои нова такава среща, на която да се разгледа детайлно всяка една от мерките, които се обсъждат в момента преди да се вземе окончателно решение. Няма причина нито да се бърза, нито да се вдига паника, ситуацията е изцяло под контрол. Това, кеото е необходимо да се направи ще бъде направено в следващите дни и не само в следващите дни”, каза здравният министър.

Кацаров обясни високата смъртност у нас с ниската ваксинация. „Последното място по ваксинация води до първо място по смъртност. Броят на починалите в момента е много по нисък, отколкото е бил при началото на предишните пандемични вълни. Това, че сме на първо място е защото броя на починалите в другите европейски страни е още по-нисък, което се дължи на високия процент ваксинация при тях”, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване