Тома Биков, ГЕРБ: Здравната система работи, българите просто сме по-болни

3903
Тома Биков, ГЕРБ: Здравната система работи, българите просто сме по-болни
Снимка: БГНЕС

Имахме ли план да станем първи в света по смъртност от коронавирус и на дневна, и на седмична база? Българите по принцип имаме по-нисък здравен статус по редица причини – от нездравословен начин на живот, до липса на профилактика. Коронавирусът поразява много често хора с други здравословни причини. Така отговори на въпроса депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Тя държавата не лекува – лекуват лекарите. Държавата има отговорност системата да не блокира”, обясни той. Според него, здравната система работи: „Твърдя, че в момента здравната система оказва помощ – хиляди хора има в болниците. Но твърдя, че българите просто сме по-болни хора.” В крайна сметка депутатът поясни, че не го казва като оправдание, но е факт, който трябва да отчитаме.

„Предупреждаваме още от март месец, че коронавирусът е опасен. Властта прави всичко с хора – не може сама да направи абсолюто нищо”, каза Биков, след като беше попитан като сме толкова болни по принцип, защо не затворихме по-рано.

Бенатова: Симеонов спекулира с чували с трупове, но нека напомня нещо

Тъй като някои хора обичат да спекулират с чувалите с трупове и непрекъснато ни заплашват с тях (Валери Симеонов днес пред Нова тв), ми...

Сега изпадаме в две състояния – безотговорност и паника, смята Биков. Той използва думата „препълнени” за болниците, но се поправи на „пълни”, като отдаде една част от това напълване на паникьосани хора.

Всички лекари в Европа и Америка са в еднакво положение, каза Биков, а водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев предположи, че не точно така – за натовареността на системите.

Цяло лято българското общество беше деморализирано и има конкретни хора, които говореха, че маските са, за да не говорят, че е диктатура, сети се накрая да каже Биков.

Икономическа помощ

В момента се работи и изчислява. Не мога да ви обявя нашият икономически план за новата ситуация, защото се прави в момента и не съм министър, слава богу – така Биков отговори на въпрос кога например ресторант ще получи държавна помощ, като затвори сега. Ако има нови затваряния, ще има нови мерки, сигурен е той. Според него, не е само въпрос на пазарлък – ако ще затваряте, дайте помощ. Министрите са в непрекъснат контакт със секторите, уточни депутатът от ГЕРБ.

БОЕЦ обяви, че съди Тома Биков за клевета и лъжа

Гражданско движение "Боец" (България обединена с една цел) съобщи на официалния си сайт, че завежда дело за лъжа и клевета срещу дептуа...

На въпрос как стана така, че средноевропейското възстановяне е с ръст от 11,6% за третото тримесечие, а българското е 4,3%, обяснението беше, че сме много зависими от европейската икономика. Имаме потенциал да излезем по-бързо от кризата – всеки е различен, гласи заключението на Биков.

Новата конституция

Проектът на ГЕРБ за нов основен закон е базиран на исканията на протестиращите от това лято, продължи Биков с внушенията. Попитан дали е адекватно днес първа точка от дневния ред да е въпросът за конституцията, отговорът беше, че трябвало да се мине, защото ГЕРБ говорели, че максимално бързо щели да го внесат. Биков обясни и, че не бил съгласен с аргумента на Венецианската комисия, че трябвало да има по-дълъг обществен дебат.

Още: "Зам.-директорът на "Пирогов" все пак призна, че има болници, които не са солидарни за COVID-19"

"Икономическият министър на Орешарски: Трябва да има масово тестване"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване