В София се проведе велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

1901
В София се проведе велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия
Снимка: БГНЕС

В София се проведе велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия. В България има около 700 болни от хемофилия, от които стотина деца и ако те получават необходимото им количество „фактори на кръвосъсирване” редовно, проблеми няма да имат.

Това стана ясно по време на днешния велопоход в подкрепа на хората с хемофилия, с акцент върху жените и девойките, предаде БГНЕС.

Има доказателства за извършено престъпление от Илко Семерджиев

Четирима свидетели за разпитани до този момент са разпитани, изискани са и са приобщени и документи. От събраните до този момент доказа...

Около стотина души, между които и деца, потеглиха с колела от пилоните на НДК към 10.30 часа, през парламента до Южния парк. Социално-спортното събитие, по повод Световния ден за борба с генетичното заболяване хемофилия, който бе на 17 април, се организира за втора поредна година от Българската асоциация по хемофилия и неговата мисия е да популяризира велоспорта като препоръчителен и полезен за хората с това вродено заболяване.

Хемофилията е наследствено генетично заболяване от групата на вродените нарушения на кръвосъсирването и се причинява от дефект на "х" хромозома. Проявява се в понижена способност на тялото да съсирва кръвта. В резултат на това кръвоизливите са по-продължителни при нараняване, лесно се появяват синини по тялото, съществува увеличен риск от кръвоизливи във вътрешните органи, в мозъка и в ставите.

„Целта ни днес е да популяризираме това рядко заболяване, за което малко се знае у нас. Все още има остарели разбирания в обществото ни, че тези хора са обречени. Това не е така - съвременните терапии на лечение дават продължителност на живота на тези хора около 60-65 г., със 100% социална и 90% физическа адаптация”, заяви пред медиите Виктор Паскалев, председател на УС на Българската асоциация по хемофилия. В България има около 700 болни от хемофилия, от които 100-тина деца и ако те получават необходимото им количество „фактори на кръвосъсирване” в достатъчно количество и редовно, проблеми няма да имат. По европейските стандарти такива фактори на кръвосъсирването трябва да има 4 единици на глава от населението, а у нас те са 3. Така че трябва да се мисли и да се разговаря с новия здравен министър, за да се подобри нивото на помощта за тези хора, подчерта Паскалев.

Лечението на един пациент струва около 25 000 лв. на месец и те се заплащат от НЗОК напълно, добави той. Има определен проблем при плановите хоспитализации. Разкъсана е веригата и между спешната помощ, плановите хоспитализации и домашното лечение на болните от хемофилия. Касата и здравното министерство все още не могат да се разберат кой ще плаща плановата хоспитализация. При по-възрастните пациенти има трудности при ендопротезирането на ставите, за това трябва да се намери решение, за да имат тези хора едно по-добро включване в обществото, поясни Паскалев.

МЗ с план да изключи един от приемите на задължителна ваксина, лекарите трябва да казват за противопоказанията

Козметични промени в Наредбата за имунизациите ще задължават Изпълнителната агенция по лекарствата да изпраща два пъти годишно в Минис...

Александър Мишев е на 16 години, има това заболяване, но се справя засега и се чувства напълно нормално, обясни самият той.

Д-р Денка Стоянова е от Клиниката по детска онкохематология към ИСУЛ. Тя смята, че държавата е осигурила достатъчно „фактор” на пациентите, но трудностите са с ортопедичната помощ.

Организаторите на велопохода преди неговото стартиране подариха на всеки участник малка аптечка, която би им била полезна при пътуване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване