Ваксините и коронавирусът: Опасенията и разликите в позициите на проф. Аргирова, проф. Чорбанов и д-р Симидчиев

6353
Ваксините и коронавирусът: Опасенията и разликите в позициите на проф. Аргирова, проф. Чорбанов и д-р Симидчиев
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Да има ясна и достъпна информация по отношение на ваксините срещу коронавирус за всички – по-точно за възможни алергични реакции, особено тежки. За това настоя председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова.

Дано българските власти да не са склонни да нарушават схемата на имунизация – т.е. след колко дни се слага втора доза. "От вчера, от оня ден се появяват информации, че в Англия ще се сменя схемата – чакайте, ние не сме Англия, не сме в ситуацията от Югоизточна Англия, малко по-различно е", предупреди професорът. Според нея, ако сменим срока на поставяне на втората доза, никой не знае дали от четвъртата седмица нататък няма да има опасност от ново заразяване за получилия първата доза. "Ние още не знаем колко точно е защитата (от ваксината) след трите седмици от първата доза", заяви Аргирова, визирайки ваксините и на Pfizer/BioNTech, и на Moderna, и на AstraZeneca. Тя се възмути от идеи да се слага една ваксина на първа доза, след това и друга – на втора доза.

Има условия други, по-патогенни щамове на коронавируса да се развият, предупреди още Аргирова и даде пример с грипните вируси – там всяка година се прави ваксина срещу определени щамове на база оценка на патогенност, като се дава път на други, които би трябвало да са по-леки. Може с коронавируса да стане като с вирусите на шарките т.е. те да не се развият встрани от ваксината, но може и да не е така. "Мутанти (на вируса) още ще има – такава е природата му и трябва да се съобразим с нея", подчерта професорът. Тя поиска сериозна, научна дискусия по отношение на ваксината - в здравно министерство - и резултатите от нея да станат обществено достояние! Професорът се съгласи и, че до момента държавата не комуникира с българските учени специално за технологията за поставяне на ваксини - първа доза, втора доза - кога?

Позицията на проф. Андрей Чорбанов

Експертен оптимизъм: До средата на март 50% от българите ще са щит срещу коронавируса

Нищо необичайно няма. Това, че още вчера (4 януари) не е одобрена ваксината срещу коронавирус на Moderna показва качеството на европейс...

Нека приемем, че ваксината действа максимално добре. Ще трябва да ваксинираме 10 000 души на ден – това си е една провокация за здравната система. А от третата седмица трябва да има реимунизация т.е. 20 000 души на ден. Чисто имунологично, идеята за разтегляне на сроковете за поставяне на двете дози проваля ваксинационното покритие. Двете имунизации са задължителни, с една и съща ваксина, така че логистиката ще е голямо предизвикателство. Това заяви проф. Андрей Чорбанов, ръководителят на проекта за българска ваксина срещу COVID-19.

Според него, с такива темпове на ваксинация пак 1-1,5 години трябва да спазваме мерки. За момента нямаме опит с РНК ваксините, подчерта той.

Чорбанов попита и защо ваксинираните да спазват мерки срещу коронавируса - нали са ваксинирани? Имунизираните нито се разболяват, нито разпространяват патоген, категоричен е той. Най-лошият сценарий е една година имунитет от ваксина – даже по-скоро 4-5 години. Но отговори няма, защото науката още не знае колко време продължава защитата от коронавируса, подчерта доцентът.

Експертът каза и друго – не е вярно, че ако си прекарал COVID-19, имаш по-малък имунитет, отколкото ако си ваксиниран.

Проф. Чорбанов заяви, че не може да каже дали България става сцена на корпоративна война за ваксини, но уточни, че не харесва подходът държавите да са дистрибутори на ваксини. Сега имаме една ваксина – но ще се появят други, на каква база тогава ще има препоръки какво да се ползва, попита той.

Имунолог: Оптимистично е в България да поставим под контрол COVID-19 до края на лятото

Неизменен е рискът да се появят нови варианти и щамове на коронавируса SARS-CoV-2. Смятам, че трябва да се надяваме на оптимистичния ва...

Вирусът ще изчезне тогава, когато се срещне с всички в една популация, каза Чорбанов. Той пак повтори многократно казвана от него теза – че локдаунът не спира COVID-19. Не мога да дам отговор защо е така, продължи доцентът и даде пак примери с фактическата ситуация със заразата в африкански държави като Египет, Танзания, Занзибар.

Друга тема, която Чорбанов повдигна отново, е защо например в Швеция има много установени случаи на зараза, но далеч по-малка смъртност. Защото здравната система не се справя, изрази мнение проф. Радка Аргирова. А президентът Румен Радев посочи, че след като имаме такива разлики в разпространение и смъртност при сравнение с Европа, значи имаме дефицити и трябва да ги намерим!

Позицията на д-р Симидчиев

Има чисто логистични пречки пред ваксинирането – ваксините са различни, например съхраняват се на различни температури, съответно достъпът например е различен, логистиката - също. Ако можем да ваксинираме по-бързо, трябва да се насочим към този момент, предупреди пулмологът д-р Александър Симидчиев. Според него, колкото повече отлагаме масова ваксинация, толкова по-вероятно е вирусът да мутира, да еволюира, да се развива и съответно по-трудно да се справим с него.

Симидчиев предупреди и, че е жизненоважно "разговорът" с обикновените хора да е много ясен. Той сподели, че след като разговарял със "социологическа агенция", до 40% от хората били готови да изчакат. "Не е въпросът да имаме 5 ваксини и да избираме коя да приложим, а да може по-бързо да приложим ваксина – от медицинска гледна точка е по-важно", е тезата на Симидчиев.

Специалист каза кой е застрашен от тежка алергична реакция от ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech

Реално само за хората, които са имали тежки алергични реакции, им е противопоказно да си сложат РНК ваксината на Pfizer/BioNTech. Това ...

Само преди няколко години България имаше една фантастична хладилна верига за доставка - къде е тя, попита проф. Аргирова и поиска да се направи преглед на всичко налично в момента.

Моите впечатления са, че в момента в България няма грип, заяви професорът. Смятам, че в момента не сме пред дилема да наслагваме COVID-19 и грип. Мисля, че няма да имаме истинска грипна епидемия, добави тя.

Още: Радев: Не съм решил кога ще са изборите. Борисов: Да ги отменя, ако иска (ВИДЕО)

Временно премахване на карантината за 2 часа гласуване?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com