X
 
 

Все повече българчета до 5-годишна възраст страдат от диабет

1482 0
photo of Все повече българчета до 5-годишна възраст страдат от диабет
Снимка: Thinkstock
Увеличава се броят на децата с диабет във възрастта от 0 до 5 години. Това каза проф. д-р Виолета Йотова, началник на Първа детска клиника в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, пред "Фокус".

„Надеждата от преди две -три десетилетия, че може би като заболяване, което изисква някаква група от хора, възприемчиви за него, диабетът ще намалее, не се оправда. Той расте с една очаквана, не много бърза стъпка, но особено отчетлива във възрастта от 0 до 5 години. Децата, които заболяват годишно в нашия регион, са около 40, не се е променил броят, увеличават се тези в най-малката възрастова група от 0 до 5 години“, допълни проф. д-р Виолета Йотова.

Чесънът помага срещу рак и диабет

Консумацията на чесън намалява риска от развитието на някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип две. Това установиха...

По думите ѝ годишно в цялата страна също се наблюдава една стабилна заболеваемост, като увеличението е с около 3% годишно в последните десетилетия.

„Втори тип диабет, който също много ни тревожеше в началото на хилядолетието заради голямата тенденция за увеличение в западните страни, все още до 18-годишна възраст е рядко заболяване. Има засегнати, но те са много по-малко от хората с първи тип диабет, който в миналото наричахме инсулинозависим и който е автоимунно заболяване“, каза още проф. д-р Виолета Йотова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители