Здравният министър дал поръчки за 1,6 млн. лв. на зет си

10982
Здравният министър дал поръчки за 1,6 млн. лв.  на зет си
Снимка: БГНЕС

Фирми, близки до министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, са получили обществени поръчки за 1,6 млн. лева от Военномедицинска академия (ВМА) в нарушение на правилата, показа разследване на bTV.

Поръчките за материали за нуждите на ортопедията са спечелени от дружества, които са на семейството на мъжа, с когото живее дъщерята на Николай Петров - Руслана. Двамата имат и общо дете. Така на практика директорът на ВМА е подписал поръчките със зет си.

Планира се сериозно увеличение на бюджета на Здравната каса

Имаме уверения за сериозно увеличение на бюджета на Здравната каса. Това каза здравният министър проф. Николай Петров, който не пожел...

Според разследване на телевизията при сключване на договора за едната от поръчките през януари 2015 г. е нарушен или заобиколен законът, тъй като консорциумът, на който е възложена - "Ортопедие-Инвекс", няма регистрация по БУЛСТАТ, нито ЕИК. Става въпрос за поръчка за периодична доставка на импланти за ортопедия и травматология на стойност около 1.2 млн. лв.

Втората поръчка е за около 400 хил. лв. и е възложена на фирма "Ортобедие.Бг", която е регистрирана на същия адрес, на който се помещава и фирма, на която собственик до 2014 г. е дъщерята на проф. Петров. Тогава тя стана шеф на кабинета на здравния министър Петър Москов.

За първата поръчка се разбира от одит на ВМА, в който се казва, че има слабости при осъществяването на контрола върху обществените поръчки, както и "индикатори за свързани лица и конфликт на интереси". Военната прокуратура обаче е отказала да образува досъдебно производство, съобщава телевизията.

В писмени отговори на въпроси на телевизията здравният министър проф. Николай Петров обяснява, че основен критерий за възлагането на обществени поръчки е най-ниската цена. Попитан за липсата на регистрация по БУЛСТАТ той пише: "Служители следят дали са представени необходимите документи и чак тогава се стига до подписване на договор". На въпрос за това, че мъжът, който представлява фирмите, е баща на детето на дъщеря му, той отговаря: "Няма нищо незаконно. В професионалната си дейност спазвам стриктно закона".

Болниците имат дългове за половин милиард

Болниците са търговски дружества, дълговете им са над половин милиард, а държавата няма право да им дава помощи, каза министърът на з...

От Министерския съвет отговарят на bTV, че се запознават с одита във ВМА, едва когато той е публикуван на сайта на здравното министерство. В отговора има и коментар на премиера Бойко Борисов: "Моралът е въпрос на личен избор".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване