16-метров папирус с текстове от „Книгата на мъртвите“ е открит в Египет

12856
16-метров папирус с текстове от „Книгата на мъртвите“ е открит в Египет
Снимка: Hunefer / Public Domain

Археолози откриха 16-метров древен папирус в некропола Сакара, съдържащ текстове от „Книгата на мъртвите“. Подобни артефакти не са намирани в Египет през последните сто години. Както съобщава Egypt Independent, находката е получила названието „Папирусът на Вазири“, в чест на генералния секретар на Висшия съвет по антиките Мостафа Вазири.

Папирусите, които са оцелели до днес, съдържат различни избрани глави от „Книгата на мъртвите“. Най-дългата „Книга на мъртвите“ е Грийнфийлдският папирус, който първоначално е бил свитък с дължина около 37 метра и ширина около 47 сантиметра. Arkeonews съобщава, че новият папирус е бил в един от 250-те саркофага, открити в Сакара миналата година. По предварителни оценки артефактът датира от около 50 г. пр.н.е.

„Книгата на мъртвите“

Книгата на мъртвите“ е колекция от египетски химни и религиозни текстове, поставени в гробницата, за да помогнат на починалия да преодолее опасностите на отвъдното и да придобие благополучие в задгробния живот (в полетата на Аару – част от подземния свят Дуат, в който праведните или тяхната Ка получават вечен живот и блаженство след присъдата на Озирис). Различните копия на „Книгата на мъртвите“ може да съдържат от няколко до двеста глави с различни размери, вариращи от дълги поетични химни до едноредови магически формули. Името „Книга на мъртвите“ е дадено от египтолога Карл Рихард Лепсиус.

Жътва в Аару, гробницата на Сенеджем Снимка: Oxford encyclopedia of ancient Egypt / Public Domain

Едни от най-добрите образци на „Книгата на мъртвите“, написани върху папирусни свитъци, датират от културния разцвет на XVIII династия. Най-много папируси с текстове от „Книгата на мъртвите“ са намерени в Тива – в тиванските гробници на жреци и членове на техните семейства. Тези папируси са богато украсени с рисунки, изобразяващи погребални сцени, погребални ритуали, посмъртен съд, както и други, свързани с погребалния култ и представи за задгробния живот.

Съдът на Озирис

В началото на управлението на XVIII династия сцена на Съда на Озирис се появява на папирусите на „Книгата на мъртвите“ – за първи път са изобразени „Великите везни“ (Везните на правосъдието). От особен интерес за изследователите представлява 125-а глава, която описва посмъртния съд на Озирис над починалия. Към главата има илюстрация: Озирис (цар и съдия на задгробния свят) седи на трон със знаците на царската власт (с корона атеф, жезъл и камшик). Най-отгоре са изобразени 42-ма богове (очевидно боговете номи). В центъра на залата стоят „Великите везни“, на които боговете Тот и Анубис претеглят сърцето (иб) на починалия (символът на душата при древните египтяни).

Ритуалът за претегляне на сърцето, показан в Книгата на мъртвите на Сезострис Снимка: Manfred Werner / CC BY-SA 3.0

Според вярванията на едната везна се поставяло сърцето на покойния, а на другата – перото на богинята на правосъдието Маат, за да се провери колко праведно е живял човек. Ако великата Енеада издаде осъдителна присъда, тогава чудовището Амит поглъща сърцето на починалия, което лишава грешника от възможността да продължи живота си в полетата на Аару. При съда починалият се обръща към Озирис, а след това към всеки от 42-мата богове, оправдавайки се в смъртен грях, за който отговаря един или друг бог. Същата глава съдържа текста на оправдателната реч (Изповед на отрицанието):

Слава тебе, велики Боже, господарю на взаимната истина. Дойдох при тебе, господарю мой. Ти ме доведе да съзерцавам твоята красота. Познавам те, зная името ти, зная имената на 42-мата богове, които са с теб в залата на взаимната истина, които живеят, дебнат злото и се хранят с неговата кръв в деня на равносметката в лицето на Доброто. Ето, идвам при теб, господарю на истината; донесох истината, прогоних лъжата. Не съм извършил нищо несправедливо към хората. Не съм сторил зло. Не съм извършил това, което е мерзост за боговете. Не съм убил. Не съм намалил хляба в храмовете, не съм отнемал от храната на боговете, не съм изтръгвал погребални дарове от мъртвите. Не съм намалявал мерките за зърно, нито мерките за дължина, не съм нарушавал мерките в полетата, не съм прибавял към тежестите на везните, не съм подправял техните стрелки. Аз съм чист, аз съм чист, аз съм чист, аз съм чист.

В същата глава се произнася реч при напускане на „залата на взаимната истина“. Тя е интересна с това, което покойникът казва:

...няма обвинение срещу мен от съвременния цар... Аз се явих пред вас без грях, без порок, без зло, без свидетел, срещу когото бих направил нещо лошо...

Той като в истински съдебен процес доказва, че обвинението срещу него е неоснователно, че няма свидетели срещу него. С тази реч той се обръща към 42-мата богове, които могат да се нарекат съдебни заседатели, които той „омилостивява с това, което им е угодно“.

Елементите на морала, необходими за стабилен социален и икономически живот в Древен Египет, първоначално са били фиксирани от религията и едва след това – от закона. По своето описание Съдът на Озирис много прилича на съда на фараона – върховния съдия (подобно на Озирис – владетеля на взаимната истина), който се е явявал председател на върховната съдебна колегия от 30 съдии (аналогия с боговете в съда на Озирис).

ВИЖТЕ ОЩЕ: Защо мигът на смъртта е толкова спокоен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com