25 000 години: Най-древната пирамида в света пренаписва историята

63551
25 000 години: Най-древната пирамида в света пренаписва историята
Снимка: Mohammad Fadli / CC BY-SA 3.0

Ако сте мислили, че древните жители на Египет или Южна Америка са били първите, които са градили пирамиди, тогава помислете отново, защото нови изследвания показват, че най-ранният коничен паметник, направен от човека, може да е бил изграден в Индонезия още преди 25 000 години, пише IFL Science.

Известно като Гунунг Паданг, мястото преди това е било погрешно смятано за естествен хълм, но обширни теренни изследвания са разкрили, че цялата структура всъщност е построена от човешки ръце в продължение на няколко хилядолетия.

Разположен в област Сианджур провинция Западна Ява (Индонезия), Гунунг Паданг е мегалитен комплекс, който се намира на върха на привличащ вниманието хълм. Едва през 2018 г. археолозите за първи път предположили, че този хълм всъщност може да е изкуствен и че Гунунг Паданг - което означава „Планината на просветлението“ - обхваща много повече от видимите каменни структури, разположени на неговата повърхност.

ОЩЕ: Не е в Египет: Ето къде се намира най-голямата пирамида

Това изумително твърдение е на мултидисциплинарен екип от изследователи, които са прекарали три години в проучване на обекта между 2011 и 2014 г. И докато много експерти първоначално не били убедени, сега изследователите са публикували подробен отчет за своите разследвания, предоставяйки конкретни доказателства в подкрепа на идеята за Гунунг Паданг като най-старата пирамида в света.

„Радиовъглеродното датиране на органични почви разкрива множество строителни етапи, датиращи от хиляди години пр.н.е., като началната фаза датира от епохата на палеолита - пишат авторите. - Това изследване категорично предполага, че Гунунг Паданг не е естествен хълм, а подобна на пирамида конструкция“, продължават те.

Използвайки различни техники, включително томография с електрическо съпротивление (ERT), георадар (GPR) и сеизмична томография (ST), изследователите успели да изградят картина на вътрешните характеристики на хълма, както и хронологията на неговото изграждане. Сондажи в седем различни точки разкрили, че пирамидата е построена на четири различни етапа в продължение на хиляди години.

ОЩЕ: Най-големите пирамиди в света

Разпростирайки се на височина от 20 до 30 метра, структурата започва със създаването на това, което авторите наричат Блок 4. Заровена дълбоко в хълма, тази начална фаза „вероятно е възникнала като естествен хълм от лава“, който е „внимателно изваян” в сегашната си форма преди между 25 000 и 14 000 години.

Блок 3 - който се състои от колоновидни скали, „подредени като тухли в сграда“, е построен след това - между 7900 и 6100 г. пр.н.е. „Приблизително хилядолетие по-късно, между 6000 и 5500 пр.н.е., друг строител е дошъл в Гунунг Паданг и е построил блок 2“, пишат авторите, които добавят, че „последният строител е пристигнал между 2000 и 1100 пр.н.е., конструирайки Блок 1“.

Интересното е, че екипът също така е открил доказателства за „скрити кухини или камери в рамките на обекта“, въпреки че те ще трябва да бъдат проучени по-подробно в бъдеще. Още по-смайващ е фактът, че мястото, изглежда, умишлено е било заравяно многократно, „вероятно за да се прикрие истинската му същност с цел запазване“.

Отбелязвайки „забележителните зидарски способности“ на палеолитните майстори от Гунунг Паданг, изследователите казват, че откритията им оспорват предположението, че сложните строителни техники са били разработени едва с появата на селското стопанство преди около 11 000 години.

Пренаписвайки дългогодишен антропологичен разказ, авторите заключават, че доказателствата в Гунунг Паданг „подсказват, че усъвършенстваните строителни практики вече са били налице, когато селското стопанство може би все още не е било измислено“.

Изследването е публикувано в списанието Archaeological Prospection.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com