Анорексията променя структурата на мозъка

3645
Анорексията променя структурата на мозъка
Снимка: iStock/Guliver

Опустошителното и потенциално смъртоносно хранително разстройство анорексия се отразява тежко на организма. Ново проучване обаче подчертава и въздействието, което липсата на достатъчно хранене може да окаже върху мозъка, като сериозно намалява критичните показатели за неговата структура и здраве, съобщава „Сайънс Алерт“.

Въз основа на общо 1648 сканирания на мозъка на жени (685 с анорексия), събрани от 22 различни места, изследователите установяват намаляване на дебелината на кората, подкоровите обеми и кортикалната повърхност при хората с анорексия. По същество мозъкът се свива, съобщи БГНЕС.

От гледна точка на размера на извадката това е най-голямото проучване, проведено досега, което разглежда връзката между хранителното разстройство и сивото вещество - и показва колко е важно състоянието да се лекува възможно най-рано.

Нова птаформа помага на хората с хранителни проблеми (ВИДЕО)

SML Аrt е пореден проект на екипа психолози и психотерапевти от "Живот на килограм" - благотворителна програма, насочена към учениците ...

"За това проучване работихме интензивно в продължение на няколко години с изследователски екипи от цял свят", казва психологът Естер Уолтън от университета в Бат, Великобритания. "Възможността да комбинираме хиляди мозъчни сканирания от хора с анорексия ни позволи да изследваме много по-подробно мозъчните промени, които биха могли да характеризират това разстройство."

Намаленията в размера и формата на мозъка са от два до четири пъти по-големи от намаленията, причинени от други психологически състояния като депресия например, казват изследователите. Това, което причинява тези намаления, не е обхванато от това проучване, но екипът, който стои зад него, предполага, че намаляването на индекса на телесната маса (ИТМ) и количеството на наличните хранителни вещества вероятно имат нещо общо с това.

Все пак в изследването има и признаци на надежда: сканирането на мозъка показва, че лечението на анорексията, което обикновено включва когнитивно-поведенческа терапия, вероятно може да обърне някои от тези промени в мозъка.

"Установихме, че големите намаления в структурата на мозъка, които наблюдавахме при пациентите, бяха по-малко забележими при пациенти, които вече са на път да се възстановят", казва Уолтън. "Това е добър знак, защото показва, че тези промени може да не са постоянни. С подходящо лечение мозъкът може да успее да се възстанови."

Психолог: Анорексията вече не е типична само за момичетата

Анорексията е много опасна и доста често се стига до фатален изход при заболелите. Това каза психологът Бисера Борисова пред "Фокус". ...

Макар че учените не са сигурни за това какво предизвиква анорексията, знаем много повече за нейните последици. Милиони хора по света са засегнати от нея и тя е една от водещите причини за смърт, свързана с психични проблеми.

С постъпването на повече данни от бъдещи проучвания учените ще могат да разберат по-добре какво точно причинява това намаляване на обема на мозъка при хората с анорексия и някои от неврологичните механизми, които стоят зад него. Засега е ясно, че колкото по-рано се потърси и приложи лечение, толкова по-добре.

"Ефектът от лечението и интервенциите вече може да бъде оценяван, като се използват тези нови мозъчни карти като ориентир", казва неврологът Пол Томпсън от Университета на Южна Калифорния. "Това наистина е предупредителен сигнал, който показва необходимостта от ранни интервенции за хората с хранителни разстройства."

Не давайте тези храни на децата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно