Антибиотиците са все по-неефективни при детски инфекции

1501
Антибиотиците са все по-неефективни при детски инфекции
Снимка: Pixabay

Все по-нарастващата антибиотична резистентност води до тревожно увеличение на броя на малките деца, които умират от заболявания като пневмония. Това установяват изследователи от Университета в Сидни. Проучването им разкрива, че много антибиотици вече са по-малко от 50% ефективни при лечението на инфекции като пневмония, сепсис и менингит при бебета и малки деца. Това води до хиляди ненужни смъртни случаи всяка година.

Екипът подчертава, че многобройни антибиотици, които в момента са неефективни, все още се одобряват от Световната здравна организация (СЗО). Това кара изследователите спешно да призоват за актуализиране на съществуващите насоки, последните от които са създадени през 2013 г. Оттогава СЗО признава антимикробната резистентност (АМР) за една от 10-те най-големи заплахи за общественото здраве, пред които е изправено човечеството. Експертите, участващи в проучването, твърдят, че АМР е особено вредна за децат. Това е така, защото е по-малко вероятно новите антибиотици да бъдат тествани и впоследствие предоставени на тази демографска група. Региони като Югоизточна Азия и Тихоокеанския регион, включително съседни държави като Индонезия и Филипините, са най-силно засегнати, предава БГНЕС.

Още: Проф. Христо Хинков: Продажбата на антибиотици е спаднала до нивата на реална употреба

В световен мащаб годишно около 570 000 новородени се разболяват от сепсис. Много от тези смъртни случаи се дължат на неспособността на антибиотиците да лекуват резистентни щамове бактерии. Д-р Фийби Уилямс от Факултета по обществено здраве към университета, ръководител на проучването, подчерта сериозността на ситуацията. Тя призова за увеличаване на финансирането за изследване на антибиотичното лечение на децата.

"Ние не сме имунизирани срещу този проблем - тежестта на антимикробната резистентност е на прага ни". Това каза Уилямс в съобщение за медиите. "Антибиотичната резистентност се увеличава по-бързо, отколкото осъзнаваме. Спешно се нуждаем от нови решения, за да спрем инвазивните мултирезистентни инфекции и ненужната смърт на хиляди деца всяка година. Клиничните антибиотици се фокусират върху възрастните, а твърде често децата и новородените остават встрани. Това означава, че разполагаме с много ограничени възможности и данни за нови лечения", продължава д-р Уилямс.

Още: Проучване: Вършат ли работа пробиотици, когато пиете антибиотици?

Установено е, че гентамицинът е потенциално ефективен при по-малко от половината от всички случаи на сепсис и менингит в детска възраст. Той често се предписва заедно с аминопеницилини. Те също са счетени за неефективни при лечението на инфекции на кръвния поток при бебета и деца. Обстойният преглед оценява ефикасността на антибиотиците при деца с често срещани инфекции. В него са анализирани 6648 случая на бактерии в 11 държави и 86 публикации.

"Това проучване разкрива важни проблеми по отношение на наличието на ефективни антибиотици за лечение на сериозни инфекции при деца". Това каза главният автор Пол Търнър, директор на звеното за медицински изследвания в Камбоджа Оксфорд в детската болница Ангкор. "Това също така подчертава постоянната необходимост от висококачествени лабораторни данни за наблюдение на ситуацията с АМР. То ще улесни навременните промени в насоките за лечение."

Още: Джипи: За хаоса с електронните рецепти сме виновни всички

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com