Антрополози откриха люлката на древните технологии

5628
Антрополози откриха люлката на древните технологии
Снимка: iStock

Работилница, в която преди 43 000 години са се изработвали инструменти – предшественици на съвременните технологии, са открили антрополози при изследване на древен неандерталски обект в Аранбалца, Испания. Това става ясно от статия в Interesting Engineering.

Основната находка е работилница за изработка на инструменти. Възрастта ѝ е около 43 хиляди години. И по-рано на учените беше известно, че неандерталците са били в състояние да правят примитивни инструменти. Но в този случай инструментите се оказали уникални.

Водещият автор на произведението Хосеба Риос-Гараизар пояснява, че неандерталците са използвали изследваната стоянка в продължение на десетки хиляди години. Най-древните следи от тяхното присъствие се оценяват от експерти на около 100 хиляди години.

Неандерталците били отговорни за стомашните и съдовите заболявания

Преди около 50 хиляди години на тази стоянка се появили примитивни огнища и сгради. А най-младият ѝ участък е забележителен със своята работилница. Анализът на намерените там инструменти изумил учените: били открити коренни промени в стила на изработване на каменни оръдия. Учените казват, че в тази работилница са използвани най-модерните технологии, които се различават значително от всички други технологии от онова време.

В същото време археолозите не са открили жилища от същия период в близост до работилницата. Но намерили повече от 5500 хиляди каменни инструменти и заготовки за тяхното производство. Естеството на находките предполага, че в този „цех“ е било организирано стандартизирано производство и това всъщност е първата стъпка към развитието на съвременни технологии за човечеството.

Учените също така са открили, че неандерталците са започнали да измират много преди първите Homo sapiens да навлязат в Европа. Изследователите отдавна се интересуват как носителите на Шателперонската култура са проникнали в Западна Европа преди около 50-60 хиляди години и как са заменили местните племена, принадлежащи към по-древната Мустерска култура. Много спорове предизвикват произходът и видовете на носителите на Шателперонската култура, тъй като някои антрополози се съмняват, че те са били неандерталци.

С огън и меч (топор). Как неандерталците са си разчиствали територия

Риос-Гараизар и колегите му се опитали да получат отговор на тези въпроси, за което проучили мустерските и шателперонските инструменти, открити на стоянката Аранбалца-2, както и на съседни стоянки на неандерталци, живели приблизително в същата историческа епоха. По време на анализа учените изучили подробно техниката на изработване на брадвите и другите инструменти, а също така изчислили възрастта им с помощта на радиоизотопни и геохронологични методи.

Анализът на инструментите потвърдил техния неандерталски произход и в същото време неочаквано показал, че артефактите на двете неандерталски култури принадлежат към напълно различни хронологични епохи, които по никакъв начин не са се пресичали. Това според антрополозите говори, че всички представители на Мустерската култура са изчезнали много преди първите носители на Шателперонската култура да проникнат в Северна Иберия, което се е случило преди около 45 хиляди години.

Подобен сценарий според Риос-Гараизар и колегите му говори в полза на това, че неандерталците са започнали да измират още преди първите кроманьонци да проникнат в Европа. Следващото проучване на местата на последния Homo neanderthalensis и по-подробни реконструкции на климата от средния палеолит ще разкрият причината за изчезването на първите жители на Европа, надяват се антрополозите.

Изследването на учените е публикувано в списание PLOS ONE.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Останки на най-древните балкански неандерталци са открити в Сърбия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно