Археолог ще търси гробницата на Нефертити

12704
Археолог ще търси гробницата на Нефертити

Британският египтолог Николас Рийвс, които смята, че гробницата на Нефертити може да се намира в гробницата на Тутанкамон, започва първоначална проверка на своята хипотеза на място следващия вторник, съобщава РИА Новости.

Работата ще включва оглеждане на стените на гробницата с радар, което ще позволи да се открият възможни кухини.

Работници счупили брадата на Тутанкамон и я залепили нескопосано

Брадата на златни и сини ивици от погребалната маска на фараона Тутанкамон е била отчупена по невнимание по време на почистване и след ...

Резултатите от първоначалните изследвания и бъдещите планове за работа в гробницата ще бъдат обявени на 1 октомври на специална пресконференция с участието на Рийвс и египетски учени.

Според теорията на Рийвс входът към гробницата на Нефертити може да е замаскиран зад фреската на една от стените на гробницата на Тутанкамон. Ученият направил това заключение след детайлно изучаване на триизмерни снимки на гробницата, както и на нейните планове.

След като изучил триизмерното копие на гробницата и си задал въпроса, защо гробницата на Тутанкамон е значително по-малка от тези на други древноегипетски царе, той стигнал до заключението, че тази гробница първоначално е била предназначена за царицата. Използването ѝ за погребването на фараона се е наложило поради скоропостижната смърт на Тутанкамон и липсата на друго подходящо място.

Божидар Димитров: Тутанкамон е бил македонец

Щом скопската гробница прилича на гробницата на Тутанкамон, значи е била негова, а той е бил македонец. Това коментира историкът проф. ...

Почти недокоснатата от иманяри гробница на Тутанкамон е открита през 1922 година. Тази находка става една от главните сензации в египтологията за всички времена.

Нефертити, която е смятана за приемна майка на Тутанкамон и жена на фараона Ехнатон, е била една от най-влиятелните и красиви жени за своето време. Учените и до днес не знаят къде е погребана тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно