Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози откриха най-старите човешки следи в Северна Африка

10 декември 2023, 07:50 часа • 16119 прочитания

Археолози са открили в Мароко 85 древни следи от човешки стъпки. Оптичното датиране показало, че възрастта им е около 90 300 години. Това ги прави най-старите отпечатъци от крака на хора, откривани някога в Северна Африка. Резултатите от проучването са налични във вид на препринт са достъпни в хранилището Research Square.

Един от източниците на информация за древните хоминини са отпечатъци от стъпки, които понякога се запазват стотици хиляди и дори милиони години. Най-известните следи са открити през 70-те години на миналия век в района на Лаетоли в Северна Танзания. Наред с други неща, учените са открили там множество отпечатъци от крака на 3,66 милиона години, за които се смята, че принадлежат на Australopithecus afarensis и вероятно на някой друг неизвестен хоминин. Изследването на тези находки показало, че съвременната човешка походка се е появила при хоминините още преди появата на рода Homo.

Мунсеф Седрати от Университета на Южен Бретан съвместно с колеги от Испания, Мароко и Франция разказват за резултатите от археологическите проучвания, проведени близо до пристанищния град Лараш, който се намира в Северозападно Мароко. През 2022 г., докато изследвали крайбрежната зона, учените установили зона от около 2800 квадратни метра, която съдържа множество древни следи от човешки крака.

ОЩЕ: Стъпки на изчезнали хора на 300 000 години са открити в Шьонинген

Човешки отпечатъци, открити край мароканския град Лараш. Mouncef Sedrati et al. / Research Square, 2023

Общо те фиксирали 85 отпечатъка, които били както единични следи, така и верижни. Изследователите измерили 81 отпечатъка и установили, че дължината им варира от 12,7 до 30 сантиметра, като 80 процента от находките надвишавали 20 сантиметра дължина. Това предполага, че те вероятно са оставени от хора, чийто ръст е варирал от 120,8 до 189 сантиметра, като 89 процента от отпечатъците очевидно са оставени от индивиди, чийто ръст е надвишавал 140 сантиметра.

Учените изяснили, че отпечатъците в Лараш са принадлежали най-малко на пет индивиди: две деца на възраст 1 – 4 и 4 – 8 години, младеж или възрастен, чиято височина е 148,8 – 161,8 сантиметра, и двама възрастни с височина 162,9 – 175,9 и 176,2 – 189 сантиметра. Последният, според изследователите, вероятно е бил мъж.

За да установят възрастта на находките, учените се обърнали към оптично стимулирана луминесценция. Тя показала, че хората са оставили тези отпечатъци преди 90 300 ± 7600 години. Това ги прави най-старите човешки отпечатъци, откривани някога в Северна Африка. Нещо повече, това са едни от най-старите следи, приписвани на разумния човек (Homo sapiens) По-стари от тях са само находки от Южна Африка на възраст до 150 хиляди години, както и приблизително 110 – 120 хиляди годишни следи от Арабския полуостров.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес