Бактерии нарушават законите на природата

5058
Бактерии нарушават законите на природата

Екип биолози под ръководството на Анна Карновска от Карловия университет в Прага са открили еукариотни клетки, изцяло лишени от митохондрии.

Митохондриите, които отговарят за изработката на енергията в клетката, се смятат за необходим компонент на еукариотните организми. Изследването е публикувано в сп. Current Biology.

Бактериите и клетките - приблизително поравно в човешкото тяло

Учени от Канада и Израел опровергаха популярен мит – според тях броят на микробите в нашия стомах и други части на тялото не са 1...

В условия с понижена концентрация на кислород в еукариотните клетки обикновено се наблюдават неголямо количество митохондрии. Но се смяташе, че някои функции на тези органели са жизненоважни, затова тяхното присъствие в организми, по-сложни от бактериите, е задължително.

Затова за учените било учудващо да открият еукариоти, при които няма нито един признак за наличието на митохондрии.

Това се оказали организмите от рода Monocercomonoides, които са известни от 80 години. Те се отнасят към метамонадите – голяма група прости, включващи и паразитни микроорганизми, например трихомонади.

Те предпочитат да живеят в среда, бедна на кислород. При тази група организми митохондриите, обичайни за другите еукариоти, могат и да отсъстват, но техните функции се изпълняват от хидрогенозоми и митозоми – структури, които напомнят на загубените органели.

Космосът променя формата на клетките

Изследователи са изяснили, че микрогравитацията – състояние, което е прието да се нарича безтегловност, предизвиква увреждане на ...

В новото изследване учените са разшифровали генома на тези организми и не са открили нито един признак, че те притежават митохондрии или подобни на тях органели. Тези същества получават необходимата за жизнената дейност енергия благодарение на наличието на системи за мобилизация на сяра, която е характерна за бактериалните клетки.

Биолозите смятат, че при Monocercomonoides някога са съществували митохондрии, докато в процеса на еволюция не ги е заменила друга енергийна структура.

Според учените митохондриите могат да отсъстват при друга група от най-простите – оксимонади. Те се срещат в стомаха на термити и други насекоми, употребяващи дървесина. Това са симбиотични организми, които помагат на членестоногите да преработват целулозата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно