Бактериите, причиняващи акне, се оказаха полезни за кожата

3490
Бактериите, причиняващи акне, се оказаха полезни за кожата
Снимка: iStock

Бактериите, свързани с развитието на акне, увеличават няколко пъти синтеза на полезни липиди в кожните клетки. Обикновено това повишава нейния тонус и засилва защитата срещу други, по-опасни микроби.

Много хора страдат от акне или черни точки – хронично възпаление на кожата, което се развива поради блокиране на космените фоликули от мазнина и мъртви клетки. Една от най-честите причини за акне е свръхрастежът на бактериите Cutibacterium acnes, живеещи върху кожата. Влиянието на тези микроби обаче не може да се нарече строго отрицателно. Авторите на статия, публикувана в списанието Science Advances, показват, че те са важни за нормалния синтез на липиди.

Акнето признак на хормонален дисбаланс ли е?

Мазнините и липидите, които се отделят на повърхността на кожата, играят огромна роля за поддържането на нейното здраве и защитата на целия организъм от инфекции, включително екзема и псориазис. Затова професорът от Калифорнийския университет в Сан Диего Ричард Гало и неговият екип се заели да проучат как различните бактерии, които изграждат микрофлората на кожата, влияят върху този процес.

Учените работили заедно с компанията SILAB, специализирана в изследване на кожата и разработване на козметични средства. Те провели експерименти с култури от човешки и миши кератиноцити – основните клетки на епидермиса, отглеждайки ги в присъствието на различни бактерии. Оказало се, че C. acnes оказвали най-значим ефект върху състоянието и растежа на кератиноцитите.

Под въздействието на тези микроби клетките увеличили синтеза на липиди няколко пъти, като този ефект се простирал върху широк спектър от полезни за кожата вещества – от мастни киселини и серамиди до холестерол и триглицериди. Всички тези съединения са важни за кожата, поддържат нейната влага и изпълняват бариерни функции. Освен това тяхното присъствие сдържа по-нататъшното размножение на C. acnes.

За какво подсказва акнето в различни части на тялото

Допълнителни експерименти показали, че ефектът на C. acnes върху кератиноцитите е свързан с това, че тези микроби произвеждат пропионова киселина. Ако генът, отговорен за нейния синтез, бъде блокиран, спирайки процеса, тогава бактериите престават да увеличават производството на липиди в кожните клетки. Освен това биолозите смятат, че наличието на пропионат понижава рН на кожата, което прави средата леко кисела. Това от своя страна предотвратява развитието на други бактерии, включително патогенни стафилококи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com