Бирата все повече ще става ГМО

3981
Бирата все повече ще става ГМО
Снимка: spooky_kid / Pixabay

Очаква се климатичните изменения да окажат голямо въздействие върху реколтите и продоволствената сигурност в близките десетилетия. Учените, работещи над решението на този проблем, не пропускат възможността да демонстрират каква роля могат да изиграят инструментите за редактиране на гените, например CRISPR.

В ново изследване японски биоинженери са използвали тази технология за получаване на генномодифициран ечемик със задържане на покълването. Ечемикът е една от най-широко отглежданите култури в света, той се използва в производството на хлебни изделия, зърнени храни, фуражи за животни, а също и като източник на малц за алкохолни напитки, включително бира и уиски. Но съществува един проблем, с който често се сблъскват фермерите, отглеждащи ечемик – покълването преди събиране на реколтата, пише National Geographic Русия.

Виж тези неподозирани приложения на бирата

Бирата може да бъде нещо повече от освежаваща напитка, на която се наслаждаваме с приятелите си. От почистване до готвене - разберете з...

То се случва поради висока влажност, например след дъжд преди събиране на реколтата, което значително обезценява зърното. Учените от години си блъскат главите над този проблем и сега, изглежда, са открили решение.

Три лесни начина да различим ГМО от органичната храна

„Тъй като нашата съвместна изследователска група вече е натрупала опит с точното редактиране на генома на ечемика, ние започнахме да действаме по тази схема. В предишни изследвания бяха установени определени спящи гени за ечемика, които се наричат qsd1 и qsd2. Затова ни беше ясно в каква посока да се движим“, казва Хироши Хисано, водещ автор на изследването от Университета в Окаяма.

Като отправна точка учените използвали сорта ечемик „Златно обещание“ и приложили генетичната ножица CRISPR за създаване на негова генномодифицирана версия с мутации на един или двата спящи гена. Експериментите показали, че увреждането на втория участък от ДНК довело дотам ечемикът напълно да престане да реагира на повишена влажност. Увреждането или отстраняването на гена qsd1 довело до значително снижаване в чувствителността на зърното към влага, но семената все пак можели да покълват при засаждане в земята или подготовката на малц.

Как да пием бира, без да напълнеем?

Всеизвестен факт е, че бирата насърчава напълняването, най-вече в областта на корема. Неслучайно "биреният" корем е това, от което люби...

„Създадохме мутантна пшеница, устойчива към покълване преди прибиране на реколтата, използвайки технологията CRISPR/Cas9. Освен това нашето изследване не само прояснява ролята на qsd1 и qsd2 в покълването или покоя на зърната, но и установява, че qsd2 играе по-важната роля“, пишат изследователите.

Забраниха участието на деца в реклами на нездравословни храни и ГМО

Те отбелязват, че тази работа ознаменува важна крачка в настройването на най-широко използваните в света селскостопански култури за по-ефективно реагиране на последствията от измененията на климата.

 

Това ще ви шокира! Защо пяната на бирата е бяла?

Много мъже и жени са привърженици на това алкохолно питие. Те могат да го консумират както лятото в жегите, така и през останалото врем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно