Броят на жертвите на пандемията се оценява на 18 милиона

3146
Броят на жертвите на пандемията се оценява на 18 милиона
Снимка: iStock

През 2020-2021 г. правителствените ведомства на различни държави са отчели 5,9 милиона души, починали от COVID-19. Но ако се съди по свръхсмъртността, то броят на жертвите е около три пъти по-голям. Това са изчисленията на международен екип от изследователи, публикувани в медицинското списание The Lancet. Повече за това разказва Financial Times.

За да преценят колко хора са загинали поради пандемията, учените са сравнили смъртността в 74 страни и територии за последните две години и предишните. Разликата между двете стойности се нарича свръхсмъртност, обяснява ТАСС.

Средно смъртността от всички причини се е увеличила с 16-17% в световен мащаб. Индия има най-много смъртни случаи (4,1 милиона), следвана от САЩ и Русия (по 1,1 милиона), сочи статията на Financial Times.

В статията се казва, че по отношение на глава от населението Русия изпреварва всички (374,6 смъртни случая на 100 хиляди жители). Но приложената карта показва, че в няколко държави този показател е по-висок. Например в Боливия той е 734,9 смъртни случая на 100 000 жители.

България е на второ място в света по свръхсмъртност от COVID-19, показва ново проучване

Според водещия автор на статията 80-90% от свръхсмъртните случаи най-вероятно са причинени непосредствено от COVID-19. Що се отнася до други причини, увереността е по-малка. В някои случаи може да са повлияли отсрочените последствия от коронавирусна инфекция, а някой да е починал поради сърдечни проблеми, тъй като не е получил медицинска помощ навреме. Учените изхождат от това, че смъртността от някои други причини (например наранявания, получени при пътни произшествия) трябва да се е снижила.

Изследователите са съставили компютърен модел за изчисляване на смъртността на места, откъдето няма данни. Така се получила оценката от 18 милиона. Тя е близка до тази, която преди беше получена от резултатите от симулацията в сп. The Economist - 19,9 млн. „Пандемията е много по-лоша, отколкото всички мислеха“, заключава водещият автор на работата в The Lancet.

Ръст на заболеваемостта сред възрастните във Великобритания

Въпреки че вълната, причинена от варианта на коронавируса Омикрон, намалява в Обединеното кралство като цяло, репродуктивното R-число сред хората на възраст 55 и повече години е надхвърлило единица. Това означава, че заболеваемостта в тази група расте. Учените се опасяват, че имунната система при възрастните хора отслабва. За това разказва The Guardian.

Изследователите от Лондонския имперски колеж провеждат продължителното изследване React-1, като редовно тестват за коронавирус 100 000 случайно избрани хора. По последни данни броят на установените случи се е снижил в сравнение с пика в средата на януари. Но от 8 февруари до 1 март един човек от 35 получил положителен резултат от теста, а главното – репродуктивното число Р сред жителите на възраст над 55 години е било 1,04. Това число показва колко души средно заразява всеки инфектиран. Когато то е по-малко от единица, заболеваемостта намалява, а когато е по-високо – расте.

Данните, събрани от правителствените служби на Великобритания, също сочат нарастване на заболеваемостта. През изминалата седмица ръстът е бил 46%. Броят на хоспитализациите се е увеличил с 12%.

Спад в броя на заразените с COVID-19, в три области няма нови случаи

Вероятно няколко фактора влияят на показателите. На 24 февруари всички ограничения бяха премахнати в Англия, хората от различни възрасти по-често се срещат помежду си, а защитата, която хората са получили след бустерната доза от ваксината, постепенно отслабва. Възможно е също така тези, които две години са били изключително предпазливи, сега да са по-малко внимателни и следователно да боледуват по-често. И накрая, повишението може да е свързано с по-заразния вид на Омикрон BA.2. Според изчисленията на учените от Лондонския имперски колеж, при BA.2 R-числото е с 0,4 по-голямо, отколкото при BA.1.

Според експерт, който не е участвал в изследването, британците са получили грешен сигнал. Рано е за отпускане, пандемията не е приключила.

Какво ще стане, ако се обяви край на пандемията

Точно преди две години Световната здравна организация (СЗО) обяви разпространението на SARS-CoV-2 за пандемия, а по-рано – за извънредна ситуация в областта на обществено здравеопазване с международно значение (PHEIC). Това не са само думи. Споразуменията зависят от това какъв статус е присвоен на случващото се. Когато СЗО обяви, че опасността е отминала, това няма да е просто формалност. За това разказва Science.

Докато PHEIC е в сила, държавите-членки на Организацията на обединените нации (СЗО е структура в рамките на ООН) са длъжни да докладват за възможни огнища и да помагат с мерки за борба с болестта. Експертният съвет на СЗО продължава PHEIC и издава нови насоки за страните. Последния път експертите посъветваха да се наблюдават случаи на зараза при жиотните и да се споделят тези данни. СЗО обаче не може да принуди тези, които не го правят.

В договорите с няколко фармацевтични компании се посочва, че техните лекарства за COVID-19 трябва да бъдат достъпни за периода на PHEIC. Pfizer и Merck позволиха на производителите на генерични лекарства да пуснат своите антивирусни препарати Paxlovid и Molnupiravir, докато СЗО не обяви край на PHEIC. Moderna няма възражения срещу използването на нейните патенти за иРНК ваксини по време на пандемията. Но от компанията не уточняват какво ще смятат за неин край.

Коронавирусът в България: Над 1,1 милиона са се срещнали с COVID-19 досега

Краят на PHEIC ще се отрази и на международни програми, в рамките на които се закупуват ваксини, лекарства, диагностични средства за нуждаещите се, като COVAX и ACT-A. Според ръководителя на Глобалния алианс за ваксини и имунизации подобни програми ще престанат. Но той се надява, че механизмите на работа там все пак ще бъдат запазени.

Дали PHEIC ще се отмени, или не, се решава от 18-те членове на експертния съвет на СЗО. Според интервюиран от Science епидемиолог критериите, от които се ръководят, не са толкова научни – експертите се ръководят повече от политически и обществени съображения. Няма измерими граници за отмяна на PHEIC – експертите ще вземат консенсусно решение чрез обмен на мнения.

Трудно е да се прогнозира кога PHEIC ще бъде вдигнат. Несигурността до голяма степен се дължи на еволюцията на вируса: вариантите на SARS-CoV-2 се сменят един друг и причиняват нови огнища. СЗО не бързаше с отмяната на предишните PHEIC. Един от запитаните експерти вярва, че настоящият PHEIC ще приключи през втората половина на 2022 г., но друг – епидемиологът Майкъл Остерхолм, отказа да направи прогнози. Според него с пандемията сме попаднали в неизследвана територия.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 9-милионен китайски град е под пълна карантина заради Covid

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com