ЦЕРН изхвърли водещ учен заради скандално изказване на тема "сексизъм"

4496
ЦЕРН изхвърли водещ учен заради скандално изказване на тема "сексизъм"
Снимка: Getty Images/Guliver

ЦЕРН отстрани водещ учен, който заяви, че физиката е "измислена от мъже", съобщава BBC, предаде БГНЕС. Коментарът на професор Алесандро Струмия от университета в Пиза беше направен по време на презентация, организирана от Европейския център за ядрени изследвания.

Институцията публикува изявление, в което се дистанцира от изказването на професор Струмия, който ще бъде извикан за обяснения пред вътрешната дисциплинарна комисия. От ЦЕРН определиха презентацията на учения като "крайно неприемлива".

Четирима ученици от Варна ще участват в първата стажантска програма на ЦЕРН

Четирима ученици от Варна са избрани да участват в първата стажантска програма на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН)...

"ЦЕРН винаги се е стремял да провежда своята научна мисия в мирна и толерантна среда", се посочва в изявлението на институцията, в което се подчертава, че презентацията на учения е в строг разрез с "Кодекса на поведение" на ЦЕРН.

От институцията заявиха, че за жалост възгледите на учения, работещ в университет, който е в тясно сътрудничество с ЦЕРН, "рискуват да хвърлят сянка върху важните послания и постижения на научния форум".

Професор Струмия беше един от ораторите на научен форум в Женева, чиято основна тема бе високо енергийната физика и половото равенство. Той заяви през аудитория, съставена основно от млади жени-физици, че резултатите от неговото изследване доказват, че "физиката не е сексистка спрямо жените. Въпреки това истината не е важна, защото всичко се дължи на политическа битка, налагана от външни фактори".

Той представи серия от графики, които според него показват нагледно как жените измествали мъже, чийто изследвания били цитирани повече от учените в техните публикации, което е гаранция за по-високо качество. Професор Струмия предостави и данни, които според него показват, че мъжете и жените-изследователи са били равнопоставено цитирани в началото на своите кариери, но мъжете имали по-добри резултати с напредването на кариерите си.

Да си феминистка в света на Харви Уейнстейн

Попаднах в Холивуд през 1986 година. Като едно странно 11-годишно дете от еврейски произход с голям нос и много слаба. Тогава нямахме ...

От ЦЕРН, който в момента се управлява от първата си жена генерален директор в историята си, заявиха, че не са били уведомени предварително за съдържанието на изследването на професор Струмия.

През 2015 година нобеловият лауреат професор Тим Хънт подаде оставка от поста си в Лондонския университет, след като каза пред млади жени учени на конференция в Южна Корея, че "проблемът с момичетата в лабораториите се състои в това, че когато ги критикуваш, те плачат".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com