Чавките общуват с поглед

59885
Чавките общуват с поглед
Снимка: Thinkstock

Британско изследване установи, че чавките използват очите си, за да общуват помежду си. Те използват очния контакт като предупредителен сигнал, отправен към потенциални конкуренти за дървесните дупки,  които гнездят.

Проучването на специалисти от Кембриджския университет за пръв път разкрива подобно умение при други животни, освен при примати.

Скандинавски лебеди зарадваха Варна (снимки)

Около 30 скандинавски лебеда, долетели в морската столица, вече се престрашават да излязат на брега и да се хранят от ръцете на хората,...

"Очите на чавките са необичайни. За разлика от тези на най-близките им сродници - полските врани и гарваните, очите на чавките са почти бели, и поразяващо бледите им ириси отчетливо контрастират на фона на тъмните им пера", обяснява Габриел Дейвидсън от изследователския екип от Кембриджския университет.

За да разбере как чавките реагират на погледа на себеподобните, Дейвидсън е направила експеримент с четири вида кръгли изображения с размерите на птича глава.

Снимките са били поставени на входовете на 100 дървесни дупки на чавки в покрайнините на Кембридж. Контролното изображение е представлявало черен кръг, а останалите три - снимка на светли очи на тъмен фон, близък план на очи на чавка, и променени в тъмен цвят очи на чавка.

Изследователката е установила, че снимката в близък план на чавка с характерния за птиците поразително блед цвят на очите e възпирала представители на вида да изследват дупката и дори да се приближават до нея.

Преброяват водолюбивите птици у нас

Традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици в страна започва днес, 18 януари. За 38-ми път се установява колко и какви...

Друга уникална черта на чавките е, че те са единствените от семейство Вранови, които гнездят в кухини в дърветата. За разлика от кълвачите те не могат да ги издълбаят сами, а търсят естествени образувания, и се конкурират помежду си за ограничения ресурс.

Източник: БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно