Човек може да види пламъка на свещ от 2,7 километра

21977
Човек може да види пламъка на свещ от 2,7 километра
Снимка: Thinkstock/Guliver

Едновременните наблюдения на Вега – втората по яркост звезда в Северното полукълбо на Земята, и обикновена свещ помогнаха на астрономите да изяснят, че човек е способен да вижда пламъка на една свещ от разстояние 2,7 километра.

Това става ясно от статия, публикувана в електронната библиотека на Корнуелския университет.

Учени забавиха скоростта на светлината

Шотландски учени забавиха скоростта на светлината, като насочиха фотони през специална маска, променяща формата им, съобщи Би Би Си. Ф...

Както разказват Кевин Крисциунас и Дон Карона от Тексаския университет A&M в Колидж Стейшън в САЩ, подобно необичайно изследване им хрумнало покрай реклама на витамини, в която производителят твърди, че с тези "чудо хапчета" може да се види свещ от разстояние 16 километра.

Учените не повярвали и решили да проверят в Google. За тяхно учудване търсенето не дало резултат – едни сайтове твърдели, че човек не вижда свещ, разположена по-далече от 5 километра, докато други казвали, че тази дистанция е 50 километра.

Поради тази причина Крисциунас и Карона решили самостоятелно да изяснят този въпрос, използвайки методите за наблюдение в астрономията. За тази цел учените включили цифрова камера към телескоп и започнали едновременно да следят два обекта – Вега, една от най-ярките звезди на небето на Северното полукълбо, и обикновена свещ.

Като сравнявали получените картини, астрономите постепенно отдалечавали свещта и не спрели, докато яркостта и размерите на нейния пламък не били приблизително еднакви на това, как изглеждала звездата в окуляра на телескопа.

Половината от светлината във Вселената се губела някъде

Американски астрономи установиха огромен дефицит на ултравиолетова светлина във Вселената, като 80 на сто от нея се губела някъде, съоб...

Съпоставяйки разстоянието от телескопа до свещта и сравнителната яркост на светлинните петна с поправка на това, че Вега се явява ярък син гигант, авторите на статията изчислили разстоянието, от което пламъкът на свещта ще се вижда за невъоръжено човешко око, пише РИА Новости.

Както се оказало, то било доста по-малко, отколкото твърдял интернет – едва 2,7 километра. Това не само означава, че рекламата силно е преувеличила реалната полза от витамините, но и че човешкото око може да открива звезди от шеста величина на нощното небе, което не е толкова лошо, заключават учените.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com