ДАНС предупреждава: Порно клипчета във Facebook са вирус

81762
ДАНС предупреждава: Порно клипчета във Facebook са вирус
Снимка: Thinkstock/Guliver

Зачестяват случаите на хакерски атаки срещу профили във Facebook. Има случаи, при които с помощта на вирус се овладяват профили в социалната мрежа и оттам се овладява устройството, през което сте имали неблагоразумието да отворите файл с вирус.

Какво представлява обикновено файлът – например клипче с порно съдържание, което уж ваш приятел поства на стената ви. Отворите ли го, неприятностите са сигурни.

Как се е променял Facebook през годините (СНИМКИ)

Преди повече от 11 години американецът Марк Зукърбърг създава мрежа за студенти, която да ги свързва онлайн. Първоначално тя се е полз...

Според шефа на „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” на ДАНС Явор Колев всеки ден във Facebook има 250 хил. атаки. С повечето от тях се справят администраторите на социалната мрежа. Самият Колев призна пред Нова телевизия, че е получил 5-6 лични съобщения във Facebook, които явно са били вируси, но той не ги е отворил.

Колев обясни, че ако се случи подобно нещо, добре е да се викне специалист. Много опасно е овладяването на компютри, които се използват за работа. ДАНС знае и за случаи, при които хакери подменят фактури при бизнес сделки и подменят банкови сметки, с което ограбват хората. Колев разказа за кражби в размер от 100 до 300 хил. евро. Популярна атака е и кражбата на данни от интернет банкиране.

Според Колев най-добра защита срещу такива хакерски атаки е лицензираният софтуер и лизензираните антивирусни програми, тъй като те се обновяват по-често и периодично. Той обясни и, че можеш да докладваш на Facebook, ако някой ти открие фалшив профил. Ако изпратиш копие на личната си карта до администраторите, може да се стигне дори до наказателно дело срещу злоупотребилия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com