Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Епидемия от гняв по света: Полезна, но и опасна

09 юни 2024, 08:00 часа • 5115 прочитания

Съвременният човек се ядосва по няколко пъти на ден. По данни на американски, британски и международни проучвания поне веднъж гняв са изпитвали 25% потребители на компютър, 65% от служителите, работещи в офис и 90% от шофьорите. Същият гняв са изпитвали и нашите предци преди милиони години, макар да не са имали социални мрежи нито задръствания.

Снимка: iStock

Още: 7 фрази, които са запазена марка на хората лишени от емоционална интелигентност

Древна емоция

Гневът е една от най-древните емоции, благодарение на която човечеството е оцеляло. Тя възниква в отговор на заплаха, несправедливост или невъзможност да получим желаното. Когато се гневим, в организма ни се отделят адреналин, норадреналин и кортизол. Те задвижват желанието за активно действие, за да променят ситуацията, предизвикала гнева. Да се нацупиш, изкажеш недоволството си, да започнеш да крещиш, да се сбиеш в отговор на обида - всичко това е проява на гнева.

Аз мога, но другите не

При това хората не обичат, когато някой друг се ядосва. В християнството гневът е в списъка на смъртните грехове. Но въпросът не е в самия гняв, а в неговото проявление. 

Още: Нито пари, нито успех: Тайната на най-щастливите хора в света

Гневът е една от петте основни емоции, които не са обусловени от социални фактори, а са заложени в природата ни (другите четири са - страх, отвращение, тъга и радост).

Градацията на гнева е - раздразнение, възмущение, гняв и ярост. Някои психолози отнасят към нея и скуката, тъй като тя също провокира човек към активни действия. 

Защо светът е обхванат от гняв?

Вълната от гняв, която в момента човечеството преживява, далеч не е първата. Американските учени, привърженици на клиодинамиката (дисциплина, която изучава историческите закономерности и цикли) смятат, че пиковете на злоба и агресия обхващат света на приблизително всеки 50 години. Такива примери са - 1870 - Гражданската война във САЩ, 1920- протестите на работниците и антикомунистическите настроения и 1970 - войната във Виетнам и движението за гражданските права на тъмнокожите. Масов изблик на гняв е регистриран сред руснаците в края на 2014 г. след анексирането на Крим и началото на икономическата криза. Тогава броят на хората, които са почувствали раздразнение, озлобение или агресия на околните към себе си е скочила от 16% на 26%. Злоба, тревога и апатия са изпитвали хората с ниски доходи или заплашени от обедняване.

Още: Контролирайте гнева си! Само осем минути гняв могат да ви струват живота

Хората често изпитват гняв заради стреса, който създават икономическите кризи, епидемиите или войните. Фактори за стреса могат да станат, както военните действия, така и загубата на работа, преместването, раздялата или противоречията с близките. 

Опасен и полезен

Гневът може да бъде полезен, превръщайки се в движеща сила за политически процеси и обществени промени. Гневът не веднъж е помагал на угнетени обществени групи да отстояват правата си. Това отново се случва благодарение на продуктивната енергия, която гневът дава - тя кара хората да се обединят, да изкажат недоволството си, да излязат на протест и да не се предават. 

Още: Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Снимка: iStock

Креативност

Друго полезно свойство на гнева е креативността. Проучване от 2010 година показва, че гневните хора са способни да измислят повече решения за даден проблем. 

Гневът помага да се привлекат и повече съмишленици, тъй като сърдитите хора изглеждат по-убедителни и заслужаващи доверие. Избирателите по-често смятат за достойни политиците, демонстриращи гняв. 

Още: Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Сексизъм

Но не бързайте с гнева, той е убедителен само ако сте мъж и не принадлежите към някоя малцинствена група. Гневът, изразяван от страна на жените, в повечето случаи се тълкува по друг начин и най-често се стига до поставянето на етикета "истеричка".

Все пак жените са по-добри

Макар жените и мъжете да се ядосват еднакво дамите контролират импулсите си по-ефективно. И тук не става въпрос за биологични особености, а за патриархата и мъжката гендерна социализация.

Още: Напишете писмо на хартия, а после го скъсайте

Влошава мисленето

Да, в някои случаи гневът действително помага на хората да се обединят, но това се случва заради понижаването на мисловните способности. Когато се гневим, нямаме време да мислим, защото гневните хора се поддават на пориви, следват мнозинството и са склонни да делят хората на свои и чужди. 

Освен това под влиянието на емоциите човек обръща повече внимание на информация, която му е удобна. Под влиянието на страха човек навсякъде ще вижда потвърждение на вероятността от катастрофа, а сърдитите виждат само врагове. Гневът влияе на убежденията - човек започва да търси обосновката за него. Един и същ факт в пристъп на гняв ще изглежда по различен начин в състояние на спокойствие.

Още: Психолози оцениха как „родството на душите“ влияе върху здравината на брака

Снимка: iStock

Гневът срещу здравето

Гневът влияе отрицателно върху здравето. Най-напред страда сърдечно-съдовата система: увеличава се честотата на сърдечните съкращения, повишава се кръвното налягане. Дори еднократен, но силен изблик на гняв може да провокира инфаркт. Страда и храносмилателната система. Хората, които се ядосват често, имат чувствителен стомах, хронични болки в различни части на тялото, дихателна недостатъчност и депресия

Как да се ядосваме правилно?

Още: Рисунки показаха как мислят децата

Не е възможно да си забраним да се ядосваме, но може да контролираме реакцията си и да не позволяваме на изблиците да прераснат в гняв и враждебност. Ето как:

Не крещете, не чупете чинии

Това няма да помогне. Най-добре изпълнете цикъл от дихателни упражнения, медитирайте или се разходете за малко. Това ще намали възбудата и ще облекчи състоянието на гняв.

Чупенето и удрянето по нещо може дори да засили гнева. Т.е. все така ще се ядосвате, но вече в безпорядък. 

Още: Какво наистина търсят хората в една връзка?

Снимка: iStock

Специални техники

Не е лесно да се овладее гневът, но за да се дистанцирате от емоциите опитайте упражнението 30-30-30. Преди всичко се отдалечете физически от това, което ви е ядосало - излезте от стаята или оставете телефона. После още 30 секунди проведете в някакво спокойно занятие - дишайте дълбоко или помислете за бъдещите си планове. След това се концентрирайте върху твърдения, които ще намалят гнева: "Аз зная, че не съм такъв, какъвто ме нарекоха." 

Още: Фантастика ли е телепортацията?

Използвайте гнева

Крещенето, хвърлянето на предмети и писането на гадни коментари ще ви осигурят единствено краткосрочно облекчение. В дългосрочен план това само ще влоши нещата, тъй като към гнева ще се добавят срам, вина и усещане за безсмисленост на действията ви.

Вместо това в момент на гняв се запитайте: "Каква е моята цел? Защо в момента крещя? Това поведение ще ми помогне ли и ще доведе ли до промяна в ситуацията?". 

Не се превръщайте в гневен човек

Още: Що е то хирология?

За здравето е опасен не само гневът, но и хроничното ядосване и враждебност, т.е. навикът да реагирате гневно на различни дразнители.  

Ефективният начин да спрете този процес е да си кажете наум или на глас: "Стоп!" и да се опитате да замените мислите си с по-рационални. Например, ако ви се налага да чакате асансьора дълго време не се ядосвате на въображаемия човек, който го задържа, а потърсете "смекчаващи обстоятелства" - може би е затрупан с покупки или влиза с детска количка.

По този начин се учите да гледате на ситуациите под различен ъгъл и да развивате емпатията си - способността ни да разбираме и съпреживяваме чувствата на другите, което няма да ни позволи да се ядосаме. Нещото, което толкова силно ни липсва. 

Гневът е най-добрият мотиватор: Възможно ли е?

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес