Гъбите сами създават вятър, за да разнасят спорите си

101223
Гъбите сами създават вятър, за да разнасят спорите си
Снимка: Getty Images / Guliver

От гледна точка на биологията гъбите често са описвани като прости организми, които произвеждат възможно най-много спори, пише Scientific American.

Учените смятаха, че обхватът на разпространение на спорите зависи от наличието и силата на вятъра. Нови изследвания показват, че съществува по-сложен механизъм.

Гъбите променят времето

Американски учени установиха, че гъбите имат изключителната способност да контролират времето. Те променят влагата около тях и така пор...

„Гъбите са наистина тъмната страна на биологията”, казва математикът от Университета на Калифорния Маркъс Ропър. „Те са навсякъде, но са твърде малко изследвани”.

Ропър и колегите му са използвали високоскоростна видеография и математически анализ, за да проучат как спорите се разпръскват, дори при липсата на вятър. Учените са установили, че гъбите сами произвеждат течения във въздуха. За целта те използват охлаждане чрез изпарение. Малки капки вода, които се появяват по повърхността на гъбите точно преди времето за разпръскване на спорите, се изпаряват и създават достатъчно пара за политането и активното разпространение на спорите.

Новото откритие „задълбочава респекта към скритата сложност на скромните гъби”, казва биологът от Университета в Охайо Никълъс Мани. „Това е един красив пример за древно еволюционно инженерство.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com