Издишваме мазнините през белия дроб

47263
Издишваме мазнините през белия дроб

Освен изгаряни с цел отслабване, мазнините могат да бъдат издишани чрез белия дроб, съобщи Би Би Си, позовавайки резултатите от изследване на австралийски специалисти, които изучават метаболизма на микроскопично ниво. Авторите на проучването от университета на Нов Южен Уелс обаче предупреждават, че "номерът" с отслабването няма да "мине" само с дишане, необходими са и тренировки.

За целите на изследването специалистите са проследили пътя на освобождаването на тялото от мазнините още от атомната им форма. Какво се случва, когато мазнините се разграждат на съставните им части? Химическите връзки се разрушават - процес, при който се освобождават топлина и "гориво" за мускулите.

Чувството, че сме по-млади наистина ни дава повече живот

Човек действително е на толкова години, на колко се чувства, смятат учените от университета в Лондон. Тяхно изследване доказва, че хора...

Атомите, от които са съставени мазнините, обаче се запазват, и по-голямата част от тях напускат тялото като въглероден диоксид чрез белия дроб. Приетите от храната мазнини се складират в тялото в клетки, наречени адипоцити, под формата на съединения, известни като триглицериди.

Триглицеридите са съставени от три типа атоми - въглеродни, водородни и кислородни. Когато се разграждат, около една пета от тях образуват вода, а четири-пети - въглероден диоксид. Водата се изхвърля чрез урина, изпражнения, пот, дъх, сълзи и други телесни течности и се възстановява чрез прием на питейна вода. Издишаният въглероден диоксид обаче може да бъде възстановен само чрез храна или прием на течности като плодов сок, мляко или напитки с добавена захар. "Тази биохимия не е непозната, но досега изглежда никой не е правил подобни изчисления.

Резултатите от настоящото изследване показват, че белият дроб е основният отделителен орган с роля в отслабването", пишат авторите в коледното издание на "Бритиш медикъл джърнъл". Специалистите отчитат, че човек губи средно 200 грама въглерод всеки ден, като около една трета от количеството се отделя по време на сън. Заменяйки един час почивка с умерено интензивна тренировка, например бягане, води до изхвърлянето на 40 грама въглерод от тялото, увеличавайки общото количество с около една пета до 240 грама.

 

Живите елхи са по-полезни за здравето от изкуствените

Истинските елхи са по-полезни за здравето от изкуствените, защото помагат на хората да се възстановят от стреса, съобщи в. "Дейли телег...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com