Ядрото на Земята изтича

42681
Ядрото на Земята изтича
Снимка: iStock

Рекордни концентрации на изотоп на хелий, открит в арктически скали на 62 милиона години, може да са най-убедителното доказателство за бавно изтичане в ядрото на нашата планета.

Въз основа на резултатите от предишен анализ на древни потоци лава, екип от геохимици от Океанографския институт в Уудс Хоул и Калифорнийския технологичен институт вече са по-сигурни от всякога, че хелият, уловен в ядрото, докато се е формирала нашата планета, си проправя път към повърхността.

ОЩЕ: Земното ядро се оказа истинска "планета в планетата"

Хелият не е елемент, който лесно създава приятели. Тъй като е толкова лек и нереактивен, има малко, което да спре газа да дифундира от откритите скали в атмосферата и да се отнесе в Космоса. Това прави хелия изненадващо рядък материал на повърхността на планетата. И все пак колко от елемента остава в капан дълбоко под краката ни, е една от големите неизвестни в геологията, пише ScienceAlert.

След около 4,6 милиарда години бълване на лава, по-голямата част от хелия, който Земята е погълнала при своето формиране, е била изхвърлена. Затова всички следи от газ, открити в млади вулканични скали, трябва да са дошли от джобове в мантията, които тепърва ще отделят своя хелий, или от бавно изтичащ резерв.

Базалтовите лави на канадския остров Бафинова земя съдържат едни от най-високите в света съотношения на хелий 3 (3He) към малко по-тежкия изотоп хелий 4 (4He). За геолозите това показва, че присъствието на газа не е замърсяване от атмосферата, а по-скоро знак за по-дълбок и древен произход.

Преди няколко години геохимикът от Океанографския институт в Уудс Хоул Форест Хортън откри изотопни съотношения на хелий, до 50 пъти по-високи от атмосферните нива, в проби от оливин, събрани от лавовите полета на Бафинова земя, което ги прави високи дори за мантията.

Тази необичайна концентрация на 3He присъства и в лави, събрани от Исландия върху част от земната кора, за която се смята, че се намира над различен конвейер на мантийна активност.

ОЩЕ: Защо вътрешното ядро на Земята е твърдо, след като е по-горещо от Слънцето?

Без да изключва възможността за съвпадение, Хортън и неговият екип се запитали дали и двете горещи точки може да са получили своя хелий от древен резервоар в съседство с мантията.

Сега изглежда, че предчувствието им може да е вярно. Последният им анализ, включващ колекция от оливин, взет от десетки места в Бафинова земя и околните острови, показва най-високото съотношение на 3He към 4He, регистрирано някога във вулканична скала.

Мярка за съотношението на изотопите на друг благороден газ – неон, също съответства на условията, които са съществували, когато Земята се е формирала преди милиарди години, сочейки към трезор, почти забравен от времето.

Симулациите на термодинамиката, налягането и състава на вътрешностите на нашата планета предполагат, че резервите от благородни газове, уловени в ядрото, биха могли да бъдат защитени, докато Земята расте, само за да проникнат в заобикалящата мантия с течение на времето.

Скрито под хиляди километри плътни, горещи скали, ядрото на Земята е недостъпно за науката. Единственият начин да го изучаваме е като се вслушваме внимателно в начина, по който нашата планета отеква под обивката си.

ОЩЕ: Външното ядро: въртящият се котел на Земята

Ако все пак изтече, може да имаме още един начин да проучим неговите процеси и да научим нещо за начина, по който планети като нашата се събират от вихрушка от прах и първичен газ.

Изследването е публикувано в списание Nature.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com