Как да контролираме сънищата си?

7952
Как да контролираме сънищата си?
Снимка: Leandro De Carvalho / Pixabay

Искали ли сте някога да летите, да имате суперсили, да създавате места според въображението си или да живеете в други ситуации, които биха били невъзможни в действителност? Значи си мечтаете за съзнателно или осъзнато сънуване. То изглежда като магия, но не е. Осъзнатото сънуване възниква, когато знаем, че сънуваме. С други думи, не е нужно да се събуждате, за да разберете, че приключенията, които сте преживели през нощта, са се случили в ума ви. Ако човек е наясно с това, той може да постигне нещо още по-невероятно: да контролира своите сънища.

„Когато хората видят нещо, което е невъзможно да се случи – например, че летят във въздуха, те осъзнават, че сънуват. Това самосъзнание или метапознание е началото на изясняването на проблема“, казва Сержио Артуро Мота-Ролин, невролог и изследовател в Института за мозъка към UFRN (Федералния университет в Рио Гранде ду Норте, Бразилия). Но не е толкова лесно да имаш ясни сънища. В докторската си дисертация Мота-Ролин установява, че около 70% от изследваните са имали поне един осъзнат сън.

Учени проникнаха в сънищата на хората и ги накараха да "говорят"

Осъзнатите сънища се появяват малко преди до събуждането. „Като че ли сънищата са преходно състояние между REM-съня и будното състояние. Сякаш мозъкът бавно се събужда - и тогава започваме да сънуваме", казва Мота-Ролин.

Ако искате да имате осъзнати сънища, това изисква обучение и много постоянство. Ето някои съвети.

Настройте будилника си да ви събуди половин или час по-рано от обикновено. Идеята е да се събудите в REM-фазата на съня (когато очите се движат), без да правите резки движения или да отваряте очи. Така ще запомните съня си. Останете фокусирани върху него, докато заспите пак така, че да го видите отново.

Водете дневник на сънищата си. Преди да заспите, помислете добре какво искате да сънувате, понеже въображението улеснява осъзнатите сънища. Освен това, дръжте тетрадка до леглото си, за да записвате всички сънища – колкото повече запишете, толкова повече детайли от тях ще запомните за следващи сънувания.

Сънищата на човека са свързани с пътуване във времето, твърди сомнолог

Бъдете упорити. Дори и с обучение, повечето хора бавно започват да сънуват осъзнати сънища. Важно е да комбинирате различни техники, за да увеличите шансовете си да сънувате осъзнато.

Маркос Сезар де Фрейтас, психоаналитик и професор по психиатрия в UERJ (Държавния университет в Рио де Жанейро), казва, че осъзнатите сънища са полезни за разрешаване на емоционални проблеми. „Те могат да дадат на човек решение на въпрос, който го вълнува". Специалистът допълва, че осъзнатият сън е допълнителен ресурс при лечението на реактивни депресии, тревожности, фобии, чувство на недостатъчност, синдром на паника и посттравматичен стрес.

Преодоляване на кошмари. Колкото и абсурден да е кошмарът, ние вярваме, че всъщност се случва. По-лошото е, че много от тях се повтарят, особено когато човек има пост-травматично стресово разстройство или тежка депресия. В такива случаи осъзнатото сънуване е средство за овладяване на сюжета на съня и превръщането му в приятна история. Проблемът е, че ако степента на осъзнатост на сънуващия е малка, той не може да контролира съня или да се събуди. И в крайна сметка изживява като наяве кошмар, знаейки, че това е просто сън.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Тълкуване на сънища от Харвард: Учени обясняват значението на кошмарите и нощните преследвания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com