Как мозъкът съхранява данните за време и място

9308
Как мозъкът съхранява данните за време и място

Изследователи от университета на Охайо са провели експеримент, при който са изяснили къде мозъкът съхранява информацията за времето и мястото на спомените, случили се в реалността.

В експеримента участвали девет жени на възраст от 19 до 26 години – в продължение на месец те носили на врата си смартфон със специално приложение, което от време на време по случаен начин правело снимки, записвайки времето, мястото и движи ли се човека по време на снимката, както и друга информация.

Рибните продукти пазят от Алцхаймер

Консумирането на повече рибни продукти стимулира растежа на мозъка и намалява риска от болестта Алцхаймер, установи британско проучва...

В резултат за месец телефонът на всяка от участничките направил около 5400 снимки. След този период, по време на сканиране с томограф, на участничките били показани по 120 снимки, като за осем секунди те трябвало да си спомнят събитието, изобразено на тях, кога и къде се е случило то.

Когато човек си спомня преживяния опит, на томографа се осветяват много части на мозъка, но различните спомени създават различни модели на активност. Резултатите показали, че колкото по-далече във времето и пространството били спомените от момента на въпроса, толкова повече нараствала активността в предната лява част на хипоказпа. Именно този мозъчен отдел страда при болест на Алцхаймер.

Както казва Пол Седерберг, ръководител на изследването, "това, което изяснихме, е само адресният механизъм, даващ ни обща представа за това как работи паметта. След това се включва процес, който първоначално задейства целия хипокамп, а след това се разпространява по кората на главния мозък, позволявайки ни отново да преживеем спомените в цялата им пълнота.

Напълно е възможно хората с Алцхаймер да забравят за миналия опит, тъй като не са способни да се доберат ефективно до него. Те губят ориентирите, които им позволяват да открият едни или други спомени."

Българско участие в разработването на ваксина срещу Алцхаймер

Учени работят върху създаването на ваксина срещу алцхаймер, което ще превърне болестта в лечима, съобщи за „Преса" проф. Бенгд Уи...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно