Какво се случва в мозъка, когато през него преминава "вълната на смъртта"

8091
Какво се случва в мозъка, когато през него преминава "вълната на смъртта"
Снимка: iStock

Възможно обяснение за околосмъртните преживявания е, че „вълна на смъртта“ се разпространява през умиращия мозък. И тя може да се обърне

Учените са определили последователността от събития, които водят до окончателното прекратяване на невронната активност. Констатациите хвърлят светлина върху странните явления, за които съобщават хора, преживели околосмъртен опит, и дори биха могли да помогнат за обръщане на процеса на мозъчна смърт, съобщава Парижкият институт на мозъка. Научната статия е публикувана в Neurobiology of Disease.

ОЩЕ: За първи път учените записаха активността на умиращия мозък

Мозъкът не спира да работи нито за миг. Когато запасите от кислород са ниски, невроните бързо изчерпват запасите си от клетъчното гориво ATP. Това причинява масивно освобождаване на възбуждащия невротрансмитер глутамат, което води до скок в невронната активност.

„Първоначално изглежда, че невронните вериги се изключват. След това виждаме скок в мозъчната активност – по-специално увеличаване на гама- и бета-вълните. Тези вълни обикновено се свързват със съзнателния опит. В този контекст именно те може да са отговорни за околосмъртните преживявания, за които съобщават хора, преживели спиране на сърдечно-белодробната дейност“, обяснява Северин Махон, един от авторите на изследването.

След известно време тази невронна активност затихва – въпреки че дори това не е краят на историята, тъй като тишината е внезапно прекъсната от вълна с висока амплитуда, която преминава през мозъка, причинявайки необратими функционални и структурни изменения. Това явление се нарича „вълна на смъртта” и е предизвикано от деполяризацията на невроните в последните моменти от техния живот.

„Подобно на лебедова песен, това е истински маркер за прехода към спиране на цялата мозъчна активност“, каза съавторът на изследването Антоан Картон-Льоклер.

За щастие целият този процес може да бъде обърнат чрез въвеждане на кислород в мозъка, преди смъртната вълна да завърши. Досега обаче изследователите не знаеха къде в мозъка започва тази смъртоносна пулсация или как се разпространява тя.

ОЩЕ: Учени обясниха защо преди смъртта целият живот минава пред очите

Авторите на новото изследване измерили електрическата активност в мозъците на плъхове с болестта на Алцхаймер. Учените установили, че вълната на смъртта започва в възбуждащите неврони на дълбоките слоеве на кората. Това вероятно е така, защото тези нервни клетки имат особено високи енергийни потребности. Когато изследователите върнали кислорода в мозъците на плъховете, целият процес се обърнал: запасите от АТФ бяха попълнени и невроните се реполяризирали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно