Коптска магия – как хората са се справяли с любовта и омразата в древността?

3652
Коптска магия – как хората са се справяли с любовта и омразата в древността?
Снимка: Elke Fuchs / Institut für Papyrologie, Universität Heidelberg

Екип изследователи от Университета във Вюрцбург са посветили пет години на изследване на "магически" текстове от Древен Египет. Усилията им са дали резултат в книга от 600 страници, посветена на темата за коптската магия, пише Ancient Pages.

Коптската магия, която включва текстове и разнообразни формули, е намерена написана на папируси на коптски език. Тези текстове съдържат изцеление, проклятия, любов, защита, гадателски заклинания и ритуали. Магическите ръкописи съдържат магически рецепти и приложни текстове.

ОЩЕ: Арбател: Древна магия с добри намерения

Книгата се основава на източници като папирус, пергамент, хартия и фрагменти от глина, известни като остраки, датирани от периода между IV и XII век сл.Хр.

Тези „магически текстове“ били крити в домовете или носени в амулет около врата, като се вярвало, че притежават различни сили. Смятало се, че те могат да лекуват болести, с тях се правели магии на врагове или такива, които пробуждат чувства на страстна любов или омраза. Те дори можели да предложат поглед към бъдещето.

Изследването за коптската магия

Д-р Корши Досоо и Маркета Прайнингер Университета във Вюрцбург са изследвали текстове, които бяха написани на коптски език. Коптският е последният етап от развитието на египетския език. Той заменя демотическата писменост около II век сл.н.е. и постепенно е изместен от арабското завоевание на Египет през VII век.

„Около 600 от тези текстове са оцелели, но най-голямата публикувана колекция до момента съдържа около 100 от тях. Останалите са разпръснати в множество книги и статии и следователно бяха достъпни и известни само на няколко специалисти“, казва Корши Досу.“

Информацията, съдържаща се в тези текстове, може да бъде категоризирана в няколко категории. Но те основно се занимават със защита от демони или смърт, както и за постигане на мир с враговете. Дават и конкретен съвет относно изпълнението на по-конкретни желания.

Мъжете използвали предимно любовни магии. Тази магия понякога е имала за цел да гарантира, че семейните двойки ще се разделят отново. В медицинските практики, широко разпространени в Древен Египет, магията играела важна роля, тъй като била средство за лечение на треска, главоболие и безсъние.

ОЩЕ: Топ 10 на магическите ордени и тайни общества

Несъмнено християнството е засегнало и традицията на магическите текстове, които са били със значителна стойност за личния живот на древните египтяни.

„Християнизирането на Египет сложило край на култовете към многобройните богове от фараонския период, но не сложило край на вярата в един свят, пълен със свръхчовешки сили“, обяснява Корши Досоо.

Вместо това хората трансформирали предишните си богове в ангели и светци, които служили на Всемогъщия Бог, и в зли същества, които искали да навредят на творението му. Съответно тези ръкописи са „богати източници на информация за ежедневието и религията в Египет през последните векове на римското владичество и първите векове след арабското завоевание“, пише ученият.

През 1928 г. Карл Прейзенданц, известен папиролог, публикува колекцията от текстове, известна като Papyri Graecae Magicae. Въпреки гръцкото си заглавие тази колекция се състои предимно от египетски папируси и по-късно е разширена, за да включи Papyri Demoticae Magicae.

В същото време изследователите подчертават, че изчерпателна колекция от магически текстове на коптски е липсвала досега.

„Благодарение на финансирането от университета „Джеймс Медисън“ (JMU) Корши Дорсоо и Маркета Прайнингер започнаха да запълват тази празнина с публикувания том“, обяснява проф. Мартин Андреас Стадлер от катедрата по египтология в JMU.

ОЩЕ: Странната история на Джон Лий, личния магьосник на кралица Елизабет I

Учените ще продължат изследването си – засега това е том 1 (Papyri Copticae Magicae) и той може да бъде последван от още няколко – "вероятно седем", изчислява Корши Досоо.

На снимката горе: Част от папируса показва Архангел Михаил, придружен от двама ангели. Такива изображения са били използвани за много ритуални цели, например за лечение на болести, прогонване на зли демони, защита срещу разбойници или проклятие на други хора.

Източник: Университет във Вюрцбург

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com