Корабът на капитан Кук скоро ще бъде изяден от океански термити

10870
Корабът на капитан Кук скоро ще бъде изяден от океански термити
Снимка: Dennis4trigger / CC BY-SA 3.0

В скорошно изследване учените са изяснили, че новоидентифицираните останки от кораба „Индевър“ (Endeavour) се унищожават от океански термити, пише Artnews. С изследователския кораб на Кралския флот капитан Джеймс Кук се отправя на първото плаване до Австралия и Нова Зеландия от 1768 до 1771 г.

Ученият Рубен Шипуей от Университета в Плимът лично станал свидетел на инвазивните видове, които унищожават кораба. Гмуркайки се към останките на кораба, той видял как изядената дървесина придобива вида на пчелна пита. Корабните червеи са подобни на червеи мекотели, понякога наричани океански термити.

Необичайни същества се заселили върху останките на кораба "Ендюранс"

„Това, което видях, е истински ужас. Един от най-важните потънали кораби в историята на човечеството се унищожава точно пред очите ни. Освен това този кораб свързва Великобритания с Австралия и Америка, защото той също е изиграл много важна роля в Войната за независимост на Америка. Това е наше общо културно наследство“, казва Шипуей.

След завършването на пътешествието на Кук през 1771 г. британският флот продава „Индевър“ на частен собственик. По-късно британците го наемат, преименуват го на Lord Sandwich 2 и го използват като затворнически кораб по време на Войната за независимост на САЩ.

По време на блокадата на залива Нарагансет, Роуд Айлънд, през 1778 г. британците потопяват „Индевър“ заедно с 12 други кораба в опит да попречат на френските войски да влязат в пристанището. Векове наред точното местоположение на кораба остава загадка. На 3 май 2016 г. обаче учените откриха кораба на дъното на океана край бреговете на пристанище Нюпорт, а на 3 февруари 2022 г. потвърдиха находката.

Earl of Pembroke, по-късно Endeavour, напуска Уитби Харбър през 1768 г. Картина от Томас Луни, 1790 г. / Public Domain

В лаборатория на Харвардския университет Шипуей е анализирал проби от дървесината на кораба, която е събрал по време на гмуркането си, и е потвърдил, че дървото е заразено с корабни червеи.

Запазването на това, което е останало от „Индевър“, е голям проблем. Изваждането на останките от водата би било скъпо и може да повреди историческия артефакт. Колкото и разрушителни да са корабните червеи, те са важна част от екосистемата, така че унищожаването им не е опция. Според експерти най-добрият начин би бил да се потопи оцелелият корпус в утайката, така че океанските термити да нямат достъп до него.

"По-голямата част от кораба е била унищожена през последните два и повече века. Ако бъде оставен така, корабните червеи ще продължат да разяждат структурата му и може да не ни остане почти нищо", заключават експертите.

На заглавната снимка: Австралийска реконструкция на кораба "Индевър". В чест на кораба на капитан Кук е кръстена и космическата совалка "Индевър", заменила трагично загиналата "Чалънджър".

ВИЖТЕ ОЩЕ: Убийството на капитан Кук: как загина мореплавателят преди 243 години?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com