Липсата на образование убива повече от наркотиците

9992
Липсата на образование убива повече от наркотиците
Снимка: Getty Images/Guliver

Недостатъчното или просто некачественото образование се оказва също толкова опасно за човека, колкото и тютюнопушенето. Според статистическите данни лошите резултати на матурите могат да съкратят живота на човек с 10 години, твърдят учени в статия, публикувана в сп. PLoS One.

Патрик Крюгер и колегите му от университета на Колорадо в Денвър стигали до този неочакван извод, съпоставяйки статистиката за успеваемостта на учениците, качеството на тяхното образование и това как те са живели в следващите години от живота си. Анализирани са данни от 1925 година насам.

КТ "Подкрепа": Родители рекетират училищата заради делегираните бюджети

Ако пасивната толерантност на институциите в образователната система към рекета от родители продължи, това ще бъде най-лошият път за из...

Изследването показало, че качеството и продължителността на образованието са пряко свързани с продължителността на живота на американците. Например хората, получили отлични оценки на матурите, живели повече, отколкото американците средно, а завършилите колеж и/или университет значително превъзхождали връстниците си по този показател.

Обратната ситуация се наблюдава сред хората, които не са получили пълноценно средно образование – колкото по-лоши били оценките им, толкова по-ниско било качеството им на живот. В най-лошите случаи, когато учениците не успявали да се сдобият и с диплома за средно образование, продължителността на живота им била с 10 години по-малко от връстниците им, завършили училище успешно.

Според учените този феномен е сериозен проблем както за САЩ, така и за другите страни по света. За борбата с него трябва да бъдат положени същите усилия, както с тютюнопушенето, алкохола и наркотиците.

 

Образованието е предизвикателство, разберете го!

Протест – това се случва от три дни срещу обявения за „Мъж на годината” учител по физика Теодосий Теодосиев. Брожени...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно