Магнитните полюси на Земята сменяли местата си по-често в миналото

23753
Магнитните полюси на Земята сменяли местата си по-често в миналото

Руски учени от Геоложкия институт на РАН и техни американски колеги от университета на Флорида са установили, че преди 550 млн. години магнитните полюси на Земята са сменяли местата си десет пъти по-често, отколкото за последните милиони години, пише ТАСС.

Според учените именно това може да е станало причина за Камбрийския взрив – рязко изменение на земната флора и фауна, случило се приблизително по същото време.

Земята на път да смени магнитните си полюси

Земното магнитно поле е на път да смени поляритета си и според американски учени това може да се случи по-скоро от очакваното, съобщи в...

Статията на учените е публикувана в сп. Earth and Planetary Science Letters.

"Нашите резултати съвпадат с данните на други учени", казва Михаил Баженов, един от авторите на изследването.

Магнитните полюси на Земята всяка година се придвижват с няколко десетки километра, а от време на време те сменят своите места – през последните половин милиард години това се е случвало два до четири пъти на милион години.

Изследванията на геолозите помагат да се възстанови историята на положението на магнитните полюси. Много планински породи при своето формиране се намагнитват в посока, съвпадаща с посоката на магнитното поле на Земята. Затова с изучаването на разрез, състоящ се от различни по възраст утаечни породи или потоци лава, може да се възстанови изменението на положението на полюсите слой по слой.

Полюсите на магнитното поле на Слънцето се размениха

Магнитното поле на Слънцето обърна напълно полярността си по средата на 24-ия слънчев цикъл, съобщи в. "Индипендънт", позовавайки се на...

Именно така постъпили и авторите на изследването. По събрани в Южен Урал образци от пясъчник те установили, че преди 550 млн. години северният и южният магнитен полюс са сменили местата си 20-30 пъти. Подобни резултати почти едновременно е получила и друга независима група от Института по физика на Земята на РАН, която работеал в югозападната част на Източен Сибир.

Една смяна на полюсите може да продължава няколко хиляди години. В това време магнитното поле на Замята, което ни пази от космическата радиация, отслабва рязко и това може да доведе до значително повишаване на нивото на лъчение на повърхността на планетата.

"Една смяна на полярността за стотици хиляди години не предизвиква такива значителни изменения на планетата, във всеки случай такъв ефект не е открит", отбелязва Баженов.

"Но когато на един милион години такива смени са 20-30, то в голям процент от времето Земята се оказва без магнитен щит. Възниква кумулативен ефект на натрупване на мутации. В тази статия ние само с две думи споменаваме за такава възможност, но в друго издание имаме статия, където разглеждаме въпроса, не е ли предизвикан Камбрийският взрив – най-голямото и рязко изменение в биосферата в историята на Земята – от рязко отслабване на магнитния щит на планетата", допълва ученият.

Сменят ли се магнитните полюси на Земята?

Изследователи на климата смятат, че се движим към смяна на полюсите на магнитното поле на планетата, която – както се опасяват ня...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com