Мистериозна „мумия на русалка“ е разгадана – и не е това, което учените си мислеха

6463
Мистериозна „мумия на русалка“ е разгадана – и не е това, което учените си мислеха
Снимка: iStock

Загадъчната мумия, която прилича на русалка, навремето е плашела хората, а учените се заеха да разберат що за същество е това. Daily Star пише какво най-накрая са научили изследователите.

Учените смятаха, че така наречената мумия на русалка, която била донесена в САЩ от Япония от моряк в началото на миналия век, е създадена от няколко животни – нещо като „Франкенщайн“. Но „русалката“, която изглежда едновременно риба, маймуна и влечуго, се оказала дори по-странна от очакваното.

Странната находка била изследвана с рентгенови лъчи и компютърна томография и получените изображения били предоставени за изследване от ветеринари, за да се открие някаква прилика със съществуващи или изчезнали видове живи същества.

След многобройни изследвания се оказало, че „русалката“ с гримасничещо лице, странни зъби, огромни нокти, сива коса и опашка на риба е нещо като папиемаше, направено в древността. Рентгенологът Джоузеф Крес от университета в Северен Кентъки обаче посочва, че челюстта на „русалката“, изглежда, е принадлежала или на каменна риба, или на риба жаба, а „ръцете“ – на костенурка.

„Всичко останало в тази русалка е напълно синтетично. Дори тези гребени на гърба изглеждат там, където биха били ребрата... тук няма никакви кости. Така че изглежда, че това е просто скулптура, а не истинско същество. А вътре има е няколко дървени опори, които наистина служат като скеле, за да държат всичко заедно“, обяснява той.

Историята на "мумията на русалка"

Тази предполагаема мумия е донесена от американски моряк и по-късно дарена на Историческото дружество на окръг Кларк в Спрингфийлд през 1906 г. Натали Фриц от Историческото дружество на окръга разказва, "фиджийската русалка" е измислено създание, популяризирано от P. T. Барнъм, чийто живот вдъхновил музикалната драма от 2017 г. „Най-великият шоумен“. Той излага подобен екземпляр в своя Американски музей в Ню Йорк, преди той да изгори през 1865 г.

В Япония легендите разказват, че русалките дават безсмъртие на всеки, който вкуси от тяхната плът. Един храм в Асакучи почитал русалка от Фиджи, въпреки че по-късно било изяснено, че тя е направена от плат, хартия и памук и е украсена с рибени люспи и животински косми. ОЩЕ: Разгадаха мистерията на русалка от будистки храм

В САЩ обаче такива русалки предизвиквали любопитство. Фриц добавя, че русалката от Фиджи е била част от колекция в края на 1800 г.

„Чухме някои истории от хора в общността. Някои си спомнят, че са я виждали изложена в Мемориалната зала в дома на историческото общество от 1926 до 1986 г. Една жена, чийто баща е бил уредник през 1970 г., си спомня, че е била уплашена до смърт", когато е посещавала баща си на работа."

Фриц добавя, че мумията може да датира от 1870 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com