Мистериозни конуси 200 години озадачавали геолозите

6672
Мистериозни конуси 200 години озадачавали геолозите
Снимка: Volker J. Sach/The Neu-Ulm University of Applied Sciences (HNU)

Странни находки, останали загадка за археолозите почти двеста години, се оказали сложни послания от далечното минало на Земята, оставени на мястото на мощни земетресения. До такъв извод са стигнали учени от Университета за приложни науки в Нов Улм (Германия).

С характерната си изпъкнала глава и заострени опашки, тези пясъчни конуси донякъде напомнят на гъби.

Размерът не е имал значение: Как метеоритите са погубвали всичко живо

Катастрофалният характер на събитията, свързани с падането на големи метеорити, се определя преди всичко не от техния размер, а от съст...

Но причината за тези необичайни геоложки тела в земята оставала мистерия от първото им откриване през 20-те години на XIX век. Според различни версии тези конуси се явяват сталактити, вкаменели древни водорасли, ряпа или гъби, фулгурити (тръби, втвърдени при удар от мълния), дупки на древни животни, пълни с пясък, и др.

„Бих ги нарекла геоложки странности - казва Лидия Лонерган, геолог от Лондонския имперски колеж. - Те са доста необичайни.“

За първи път пясъчните конуси били открити преди почти 200 години в Южна Германия близо до метеоритния кратер Нордлингер Рийс. Преди половин век се смятало, че кратерът с диаметър 24 км има вулканична природа, но днес се знае, че се е образувал от падането на километров метеорит преди около 14,8 милиона години. През 2010 г. учените доказали, че ударът на този метеорит е причинил земетресение с магнитуд 8,5.

През последните три десетилетия геологът Елмар Бюхнер и колегите му събрали хиляди различни пясъчни конуси в околността. Тези твърди геоложки тела, най-големите от които са с дължина повече от метър, се намират само в онези седиментни скали, които датират от времето на падането на метеорита. Но главното, на което учените обърнали внимание, бил характерът на тяхното разположение.

„Дебелите глави на пясъчните шипове сочат сеизмичен източник“, обяснява Бюхнер.

Геолози: Животът на Земята се е зародил на сушата, а не в океана

Учени откриха в Австралия едни от най-древните следи за живот на Земята, формирали се край горещите гейзери на сушата преди около 3,5 м...

Първоначално това обстоятелство изглеждало неочаквано за геолозите, но скоро си спомнили за ориентацията на конусите, открити на хиляди километри от мястото - в Имперската долина в Южна Калифорния. Над 95% от подобни конуси, намерени там, са обърнати на изток към разлома Сан Андреас между Тихоокеанската и Северноамериканската плоча по крайбрежието на САЩ. По такъв начин земетресенията играят важна роля в образуването на тези странни тела, са установили учените. Освен това наличието на тези конуси не само говори за минало земетресение, но и показва посоката на източника на трусовете.

В статия, публикувана в списание Nature Communications, Бюхнер прави предположение за механизма, чрез който се образуват тези конуси. Формирането им изисква силно земетресение, пясък, вода и калцит, който действа като лепило. Процесът започва с преминаването на най-бързите първични вълни, които притискат пясъка и изстискват цялата или почти цялата влага от него. „Утайката е почти напълно суха, но там остават някои водни капани“, обяснява Бюхнер.

Няколко секунди по-късно през пясъка преминават по-бавните вторични вълни. Преминаването на тези вълни кара останалите водни капани да се нагряват и незабавно да се изпаряват по експлозивен начин. В резултат на всяка такава експлозия в пясъчника остава куха структура, чиято заострена опашка е насочена далеч от източника на налягане.

След това околният пясък бързо запълва получената кухина и калцитът, който е основният минерал в състава на пясъчника, циментира новата структура.

В бъдеще Сибир и Северна Америка ще се обединят, както и Япония и Русия

"Сибирската платформа, която в момента обхваща по-голямата част от Сибир, в далечно бъдеще отново ще се обедини с подобната й платформа...

Целият процес, според учените, отнема няколко секунди. „Повечето от нашите скали са се образували поне милиони до десетки милиони години. Тук процесът се извършва с мигване на окото“, каза Франек Хасюк от Геоложката служба на Канзас, който не е участвал в изследването.

Освен в Германия и Калифорния, необичайни конуси се срещат само на няколко места на Земята – например в Италия, Франция и Австралия. Като се има предвид това, трябва да се приеме, че те се образуват при наистина мощни земетресения - с магнитуд над 7-8, смята Бюхнер.

Поради тази причина пясъчните конуси могат да служат като маркери на особено мощни, разрушителни земетресения, и затова не си струва да се строят атомни електроцентрали и училища, където са открити такива образувания, казва Хасюк. „Разбирането на древната сеизмичност наистина може да ни помогне да планираме нашата инфраструктура по-смислено“, резюмира геологът.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com