Направете си празник сами: как да се справите с новогодишната тъга

12236
Направете си празник сами: как да се справите с новогодишната тъга
Снимка: iStock

Откъде преди Нова година се появява потиснатото настроение, как да го победите сами и как да не го объркате с по-сериозно разстройство, разказва клиничният психолог Евгения Берьоза.

Симптомите на депресия в дните преди новогодишните празници не са рядкост: според различни източници около 20% от хората ги изпитват, а сред страдащите от психични разстройства - повече от половината. В предпразничните дни вместо радост мнозина се чувстват раздразнени и потиснати, изпитват напрежение и умора, заспиват трудно и не могат да се концентрират върху работата, не изпитват удоволствие от любимите наскоро занимания, обяснява психологът пред „Газета.ру“.

Симптомите могат да бъдат и по-сериозни - например по празниците честотата на лекарските консултации във връзка с панически атаки се увеличава с почти една четвърт.

Разкриха главните причини за депресията

Депресия, тревога и посттравматично стресово разстройство могат да се развият след заболявания на сърцето, включително сърдечна недоста...

Според клиниката в Кливланд много фактори могат да провокират новогодишна депресия. Сред тях е натовареният график: в края на годината обемът на работните задачи често нараства значително, а освен това трябва да се изберат подаръци за близките, да се планират празниците и да се напазарува. Увеличените разходи също са смущаващи – и ако човек е имал затруднения с парите преди, празничните разходи може да се превърнат във финансови затруднения за него през януари, което не може да го не натъжава. Обобщаването на резултатите от годината и разбирането, че човек не е направил и половината от планираното за изминалата година също може да го разстрои.

„Краят на годината винаги се характеризира с повишена суета, напрежение и стрес. Това е и страхът в нещо да не успеете, и сериозната финансова тежест, като се започне с плащането на данъци и сметки и се завърши с купуването на подаръци, и равносметката от изминалата година“, казва Евгения Берьоза. - Невинаги човек може да бъде доволен от себе си, гледайки към изминалите 12 месеца. Някой ще си спомни, че е искал да овладее парашутизъм и миналия януари си е дал такова обещание, но така и не го е изпълнил. Друг, качвайки се на кантара, ще установи, че планът за "отслабване" отново не се е осъществил. Изглежда, че това са просто ежедневни малки неща, но те придобиват особен смисъл за нас в този нелек момент на равносметка."

Има и други причини за предновогодишната депресия, допълва Берьоза. На първо място, това са завишени очаквания за празника и мечти за чудо, за детски ярки емоции, които в зряла възраст поради натрупания опит са доста трудни за преживяване.

„За някои новогодишното „чудо“ от година на година се превръща практически в натрапчива идея и в очакването, че в нощта на 31 декември срещу 1 януари всички проблеми внезапно ще бъдат решени, магьосник ще долети и ще подари един милион долара - продължава психологът. – Такава доста инфантилна позиция на човек, който не е готов да направи нещо, за да промени живота си, може лесно да го доведе до депресивно състояние, тъй като той (най-вероятно) отново ще остане без чудо в новогодишната нощ."

Хората страдат и от липса на витамин D поради краткия ден, достигнал своя минимум на 21-22 декември. Сивото небе, калта и кишата под краката - чести спътници на зимата - също не допринасят за празничното настроение.

Нямате планове за Нова година? Ето какво да направите!

Нямате планове за Нова година? Не се тревожете - не сте само вие! Много хора чакат до последния момент, за да видят своите опции и в кр...

„Друг фактор, който ви изкарва от равновесие в края на декември, е особено острото чувство на самота в периода, когато всеки говори за плановете си за прекарване на празниците със семейството.

От новогодишни плакати и снимки ни гледат много усмихнати семейства в еднакви пижами, перфектни коледни елхи и удобни пантофи край камината. И отново сме разочаровани от вечното желание да се сравняваме с околните, а сравненията се правят с идеални снимки, които нямат нищо общо с реалния живот, и затова никога не са в наша полза“, добавя Берьоза.

По време на пандемията чувството за самота придоби безпрецедентен мащаб - някои не могат да се срещнат с близките си поради ограничения за пътуване, а други са загубили някого поради COVID-19. Всичко това се наслагва върху общата нервна атмосфера и неясните перспективи и на мнозина вече не им е до празник.

Важно е да не бъркате предновогодишната тъга със сезонното афективно разстройство – по-изразени депресивни периоди, които се повтарят по едно и също време на годината, най-често от есента до пролетта. Ако празниците отдавна са отминали, а меланхолията и апатията все още не отшумяват, по-добре е да не чакате, докато преминат сами, и да се обърнете към специалист.

„Новогодишната тъга не е класическа депресия с пълна апатия и липса на желание за живот и действие дори и само заради това, че в самата традиция на празника винаги има зрънце надежда, че Новата година ще донесе промени и че всички лоши неща ще останат в отминалата година - казва Берьоза... - Това е определена точка от превала, която е трудна за някои, но зад нея винаги блести светлина, нова година, нови планове, нови мечти.“

Психолог: На никое живо същество не е присъщо да стои затворено

Последиците от коронавирусната криза ще бъдат безспорно дълготрайни. Това мнение изрази в интервю за БНР Десислава Георгиева, авиационе...

За да намалите рисковете от появата на новогодишна тъга или да се справите с вече появилата се, психологът препоръчва на първо място да не градите завишени очаквания за празника и да пуснете ситуацията.

„Второ, не очаквайте някой да долети при вас в пакет за празника - направете си празник сами - казва тя. - Подарете си своя уют, радост, направете си приятен подарък, украсете дома си, поканете приятели, отидете на разходка до новогодишния базар, намирайте радост в ежедневните малки неща.“

Струва си декември да бъде планиран така, че да се приключат всички спешни въпроси поне няколко дни преди празниците и Нова година. Това ще ви даде възможност да поспите и да се възстановите.

Важно е да се научите да наблюдавате реакциите си към околния свят, да разберете защо нещо може да ви разстрои и да се съсредоточите върху това, което ви радва. Няма правила и стандарти за това как се празнува Нова година, подчертава Берьоза.

„Направете го така, както го чувствате именно вие“, казва тя.

Благодарете на старата година, преди да отправите желания към Новата

Преди да заложите желанията си за Нова година, психолозите препоръчват да благодарите на изминалата година и близките за случилите се с...

Специалистите от Националния алианс за психични заболявания в САЩ препоръчват също при възможност да се придържате към обичайния си ежедневен режим, да се наспивате, да отделяте време за физическа активност (поне за разходки), да не преяждате, да не злоупотребявате с алкохол и да търсите начини да се отпуснете – например да слушате любимата си музика.

Предварително съставени списъци с подаръци, гости и дейности ще ви помогнат да не се изгубите в празничния хаос и да не излезете извън рамките на бюджета. Но е важно да гледате на ситуацията трезво и да оценявате собствените си сили, за да не останете разочаровани от резултата по-късно.

Подобни препоръки дават и психолози от американската клиника Майо. Те съветват да не се опитвате да се насилвате да бъдете щастливи, ако някой от семейството ви е починал или не сте успели да видите близките си – по-добре е да признаете чувствата си и да поплачете, отколкото да си сложите фалшива усмивка.

Общуването по време на различни събития, включването в доброволчески мероприятия също ще ви помогнат да се справите със самотата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com