Направиха зловеща археологическа находка

7711
Направиха зловеща археологическа находка
Снимка: Actualno.com

В Перу бе открито огромно погребение на деца, убити в масово жертвоприношение в средата на 15-ти век, очевидно за умилостивяване на боговете след дълго и мащабно наводнение.

Това е най-голямото жертвоприношение на деца: по време на ритуала са били убити най-малко 137 деца - момчета и момичета от 5 до 14 години - и трима възрастни, както и около 200 лами или алпака, предава Би Би Си Русия.

Наблизо са намерени ритуални ножове с причудлива форма. Съдейки по останките, децата са убити с остър удар в гърдите - след което, очевидно, сърцето на жертвата е било изрязано. Същата съдба е сполетяла и жертвените животни.

Но тримата възрастни, погребани в един и същи гроб - един мъж и две жени – са били убити по друг начин: чрез счупване на черепите им. Според една от весиите, те са извършили ритуала на жертвоприношение (човекът е бил много висок и физически развит), след което са се самоубили без специални церемонии, предаде БГНЕС.

Анализът на останките показва, че децата са специално подбрани - много от тях са били доведени на заколение от отдалечени райони. Окончателните резултати от работата на археолозите са публикувани в списание PLOS One.

Страшен ритуал

Крепостта Русокастро – една загадка в развитие

Крепостта Русокастро продължава да буди интереса на изследователи. През миналата година тя беше обет на проучвате от страна на археолоз...

Масовият гроб в Перу - на около 350 метра от океана - е открит през 2011 г., когато жителите на Уанчакито се натъкнали на костите на хора и животни в околните дюни. Първоначално археолозите са открили останките на 43 деца и 74 лами или алпака, но по-късно разкопките са разкрили истинския мащаб на случилото се.

В същото време точният брой на жертвите е неизвестен: учените отбелязват, че освен 137-те детски тела са открити и други фрагменти от скелети, които не могат да бъдат преброени. Всички жертви по време на убийството са били здрави.

Съдейки по предварителен ДНК анализ, те идват от различни части на древната държава, простираща се по крайбрежието на почти 1 000 км. Няма причина да се предполага, че това са деца изключително от по-ниски прослойки или бедни семейства.

Жертвите са погребани в строго определена позиция: децата - по гръб или настрани, с лице на северозапад (към морето); ламите - в обратна посока, с глава към планината. Освен това, децата често са били погребвани по тройки, разполагайки ги по възраст - от най-малките до най-големите.

Някои от жертвите явно са били подготвяни за ритуала: лицата им са изрисувани с яркочервена боя, а главите на по-големите деца са обвити в памучна превръзка. Жертвените лами са внимателно положени или върху горната част на детските тела.

Древни поселища разкриват своите тайни пред русенски археолог

На 6 март, от 18 часа в зала „Княз Александър I“ на Регионален исторически музей – Русе археологът д-р Димитър Чернак...

Могилата е изкопана в пясък, покрит със слой от изсушена кал, върху която са се съхранили много следи от хора, кучета и лами. Очевидно е, че ритуалът се е случил малко след продължителни дъждове или наводнения – възможно е жертвоприношението да е с цел да успокои боговете и да обуздае стихията.

Съдейки по следите, тук са се срещнали две големи групи: едната е дошла от север, а другата от юг; възрастните са носели сандали, децата са ходели боси. След жертвоприношението и погребението групите са се върнали обратно.

Послание към боговете

Човешки жертвоприношения се срещат в много древни култури. Известно е, че преди пристигането на испанците, през XI-XVвек, хората на територията на Перу често са били убивани, за да бъдат погребани заедно с починалия владетел, положени в основата на монументална архитектурна структура или като жертва, поднасяна на боговете.

Понякога ритуалните убийства са били масови: през 70-те години, по време на разкопките в Чан Чане - столицата на древната държава Чимор - са открити останки от няколкостотин млади жени, убити и погребани в кралска гробница.

Всеки нов строеж в центъра на Пловдив попада във фокуса на археолозите

Тези находки щяха да бъдат сензация, ако бяха открити някъде другаде. Да строиш нова сграда в центъра на Пловдив неминуемо те поставя в...

Но много малко се знае за жертви деца или бебета. Най-известният случай е избиването на 42 деца на възраст между 2 и 7 години в главния ацтекски храм, сега известен като Темпло Майор, недалеч от съвременния Мексико Сити.

Много исторически източници твърдят, че масови убийства на деца са извършвали инките, например по случай коронация или смърт на тогавашния владетел, но почти няма археологически доказателства за това.

Испанският монах Антонио де ла Каланча пише през 17-ти век, че ритуални убийства на деца са се извършвали в Чимор по време на лунни затъмнения, когато те са били принасяни в жертва на боговете, заедно с плодове, царевична бира и оцветен памук.

Защо децата са избрани като жертви, учените не знаят точно. Има версия, че те се смятали за преходно звено между света на хората и света на духовете и се считали за най-добрите посланици, които могат да предадат съобщение на боговете.

Има и друга версия: детската смъртност е била много висока и много малко деца са доживявали до 5 години, така че са били считани за най-ценните жертви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com