Неандерталците са виновни за замърсяването!

9726
Неандерталците са виновни за замърсяването!

Изследвайки няколко древни пещери на Пиренейския полуостров, археолозите са открили първите в историята на човечеството следи от замърсяване на околната среда. Виновни се оказали неандерталците.

Международна група специалисти е изследвала пещери в Испания и Гибралтар по правителствена поръчка. Резултатите от откритията са публикувани в сп. Nature.

Ако смятате, че неандерталците са били тъпи и примитивни, помислете пак

Широкоразпространеното схващане, че ниското интелектуално развитие на неандерталците е причина те да изчезнат, изместени от по-високо р...

Най-значителното замърсяване било открито в пещерата Горам (Gorham), разположена в югоизточната част на Гибралтар откъм Средиземно море. Тя е известна със своето богато археологическо наследство – това е последното място в света, населено с неандерталци.

В хода на екологичен мониторинг учените открили в пещерата множество следи от излизане на тежки метали на повърхността – мед, олово, никел и цинк. Всички те датират от началото на каменния век.

Причината за изхвърлянето им са били палените от хората огньове, а именно сажди и пепел. Анализът на емисиите в пещерата Вангард (Vangard), влизаща в комплекса Горам, добавил информация за наличието на галенит (оловен сулфид).

Той е използван от неандерталците като оцветител при изработването на мъниста. "Това е най-ранният от известните на науката факти за замърсяване на околната среда, случил се в резултат на антропогенна дейност", става ясно от доклада на изследването.

Неандерталците можели да говорят?

Според австралийски учени, чийто труд е публикуван в научното списание PLoS ONE, неандерталците са можели да говорят. Специалистите са...

Били открити замърсявания и в пещерата Гран Долина (Gran Dolina) недалече от гр. Бургос в Централна Испания, но там виновници се оказали представители фауната – изхвърлянето на метали било резултат на обилни отлагания от изпражнения на птици и прилепи.

Концентрацията на тежки метали във всички случаи не била толкова значителна, че да окаже каквото и да е въздействие върху популацията на нашите предци. Учените обаче не изключват влияние върху екологичната ситуация като цяло.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com