Непознатият Иван Евстратиев Гешов

16410
Непознатият Иван Евстратиев Гешов
Снимка: БГНЕС

Иван Гешов е единственият министър-председател, работил за България в годините от 1911 до 1913 г., без да вземе една стотинка заплата. Той е пътувал през целия си живот по държавни дела на страната. Това каза за БГНЕС Даниела Стоичкова, която работи в научния архив на Българската академия на науките (БАН) по повод отбелязването на 170 години от рождението на Гешов и честването на 150 години от създаването на академията на науките.

Стоичкова посочи, че Гешов е и английски поданик, но въпреки това посвещава живота си на България. Също така той е бил приеман на лична аудиенция от английската кралица. „В завещанието, което оставя на своите деца, в първия му лист, остава препоръки как да работят за благото на държавата, как трябва да работят за добруването и сдружаването на славянските синове. Той е радетел за балканското сътрудничество и славянското единение“, разкри Стоичкова.

„Опълченци от Казанлъшкия край“ - изложба в Казанлък за 3 март

Експонати от фондовете на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и на Исторически музей “Искра” (ИМ) ще бъдат ...

Иван Гешов не остава в историята само като министър-председател на България. „Два пъти той е бил председател на Народното събрание, бил е народен представител в няколко парламента, бил е лидер на Народната партия, два пъти е министър на финансите и управител на БНБ. Като министър-председател изпълнява функцията и на външен министър“, обясни още експертът.

Това, което свързва Гешов с БАН, е, че по негово желание Българското книжовно дружество се превръща в БАН като за целта той плаща 120 000 златни лева дългове на дружеството към банките с единственото желание то да се превърне в академия.

Освен това той е построил и първото студентско общежитие в София. По негова воля в тях са настанявани деца на загиналите офицери. Гешов им е плащал храната, дрехите, университетските такси и им е купувал учебниците с единственото условие да имат успех над 4. Сградата се намира на столичната ул. „Граф Игнатиев“ в близост до паметника на Патриарх Евтимий.

Стоичкова обръща внимание и на един много важен факт, а именно, че презимето на Гешов не е Евстатиев, както мнозина го познаваме, а Евстратиев. „Предполагам, че така го наричат заради благозвучие, но това е много груба грешка. Баща му се казва Евстрати и така той кръщава първородния си син“, обясни Стоичкова.

Плакати припомнят изявите на художници в Добрич

„Плакатите разказват“ е името на изложбата, подредена в две зали на художествената галерия в Добрич, която проследява изяви...

За живота и делата му разказва и изложба, която се намира във фоайето на академията и ще остане там до края на месеца.

„В оригиналните документи във витрините може да се види оригиналният протокол, с който Гешов приема ковчежничеството на Българското книжовно дружество. Сред експонатите може да се видят още писмата между него и Марко Балабанов, една изключително рядка снимка, на която е най-малкият му син Никола със съпругата му Рада, и една негова снимка, която е притежание на архива на БАН и рядко се показва“, заяви архивистът.

По повод годишнината предстои да излезе от печат и том 1 от поредицата на научния архив на БАН „Дигитални колекции“, посветена на Гешов. С нея Архивът си поставя за цел да популяризира делото на редица български общественици, имащи отношение към Академията, като показва документите, които се съхраняват за тях, във фонда ѝ.

На 7 март, когато Гешов умира, ще бъде отслужена панихида в църквата „Света София“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно