Нощният набег към хладилника е опасен за мозъка

11404
Нощният набег към хладилника е опасен за мозъка
Снимка: Getty Images / Guliver

Учени твърдят, че храненето в часовете, които обикновено се посвещават на нощния сън, е вредно не само за фигурата, но и за мозъка – поради разстроения циркаден ритъм паметта започва да се уврежда, става ясно от изследване, публикувано в eLife.

Генетикът Дон Ло и колегите ѝ от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са провели експеримент с мишки, водещи нощен начин на живот. Две седмици едната група гризачи била хранена само между девет часа вечерта и три часа през нощта, а другата – само след девет часа сутринта.

Правете секс по циркадните ритми, съветват учени

Учените от Оксфордския университет са изяснили: на 20 години човек може да изпитва изблик на сексуална активност по всяко време на дено...

Макар че мишките в двете групи спели еднакво количество време, тези, което се хранели през нощта, започнали да изпитват проблеми със съня. Освен това се нарушили циркадните им ритми, което повлияло на изработването на белтъци – включително и на тези, които отговарят за паметта и процеса на обучение. В резултат хранещите се през нощта мишки се справяли по-зле с тестовете за памет.

Засега не е ясно доколко силен е отрицателният ефект от нощното хранене, отбелязва Ло, но вече е известно, че хората, работещи през нощта, по-зле се справят със задачите за интелект.

През 2014 година учените изяснили, че циркадните ритми реагират не само на светлина – върху тях действат и определени химични вещества в храната.

Макото Акаши от университета на Ямагучи е провел експерименти с отделни клетки и живи мускули и е изяснил, че инсулинът променя денонощните ритми в някои тъкани. Очевидно по такъв начин организмът синхронизира "стомашния часовник" с времето за хранене и постига оптимална работа на храносмилателната система.

Топ 10 на храните, които вредят на настроението и съня

Диетолози направиха списък на храните, които причиняват депресия. Има връзка между храненето и интензивността на възпалителния процес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com