Ново проучване при по-възрастни дава база за размисъл относно ефективността на ковид ваксините

13077
Ново проучване при по-възрастни дава база за размисъл относно ефективността на ковид ваксините
Снимка: Getty images

Половин година и повече след като си заразен с Ковид-19, въпреки че си се ваксинирал, шансът да умреш заради болестта е 1,75 пъти по-голям, отколкото ако си неваксиниран и никога не си се заразявал с Ковид. Това е заключението, което твърдият поддръжник на стратегията "НУЛА КОВИД" д-р Георги Маринов (молекулярен биолог) изтъква в своя публикация във Фейсбук. В нея той коментира публикувано в Nature Medicine мащабно изследване (общо около 40 000 души), като го дава като отправна точка за позицията си, че с Ковид трябва да се борим не само с ваксини, а с мерки, които не позволяват на вируса да се разпространява – както в Китай: Шанхай стигна до крайности в опитите си да се справи с Омикрон (ВИДЕО)

Самият д-р Маринов обаче изтъква, че тези данни важат от проучване, правено само сред членове на бази данни на Асоциацията на ветераните в САЩ – т.е. възрастни хора. Проучването се отнася за периода 1 януари, 2021 година - 31 октомври, 2021 година (т.е. преди бума на Омикрон и подвариантите му), касае ефектите от т.нар. дълъг Ковид и всъщност не е клинично, а се опира на информация от медицински досиета. В изследването са включени ваксинирани с ковид ваксините на Pfizer ("Комирнати"), Moderna ("Спайквакс) и на "Янсен".

Изводи на британски лекар: Омикрон еволюира - по-заразен, но и по-лек

Втората голяма генетична линия на Омикрон - BA.2, е доказано по-заразна с около 30% от "оригиналния Омикрон" (BA.1), но и води до по-ле...

Освен по-високият риск възрастните хора да умрат заради Ковид, уточнението в изследването е, че ако си ваксиниран и си се разболял, то рискът след 6 месеца от преминаването на активната инфекция да развиеш сърдечносъдови, хематологични, коагулационни, бъбречни, неврологични, метаболитни разстройства е 1,5 пъти по-голям, отколкото ако си неваксиниран, но и не си боледувал от Ковид.

Картината се променя, когато говорим за сравнението между ваксинирани разболели се възрастни хора и неваксинирани разболели се възрастни хора – отново при период от 6 месеца след прекарване на активна инфекция. Тогава рискът да умреш е 0,66 пъти по-висок за неваксинираните разболели се, а рискът да развият сърдечносъдови, хематологични, коагулационни, бъбречни, неврологични, метаболитни разстройства е 0,85 пъти по-голям.

Като цяло, рискът да получиш усложнение или да починеш според това проучване (т.е. при по-висока възрастова група) се увеличава според тежестта на болестта – ако си я преминал на домашно лечение е по-малък.

Заключението, което правят авторите на изследването, е, че трябва да се намерят по-добри стратегии за предпазване от пробиви на ковид ваксините от вируса и че ако се разчита само на тях, може да не се ограничат оптимално дългосрочните последствия от Ковид-19. "Заслужава си да се цитира дословно много твърдото заключение на самите автори относно това как вече просто не може да се разчита само на ваксинация, нещо много рядко срещано в абстрактите на такива високопрофилни статии", казва и д-р Маринов.

Български учен от Станфорд смята, че коронавирусът ще става по-опасен, ако не го спрем по китайски

Вирусът е твърде заразен, за да може да бъде спрян със сегашното ваксинационно покритие. Това означава, че трябва 90 на сто от хората д...

ОЩЕ: Здравният съветник на Кирил Петков с прогноза какво ни очаква с коронавируса и с маймунската шарка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно