Около всеки човек има уникален микробен облак

6391
Около всеки човек има уникален микробен облак
Снимка: Gettyimages

Американски учени се опитаха да изяснят състава на бактериите, които хората изхвърлят във въздуха при дишане. Оказва се, че атмосферата около всеки индивид от гледна точка на бактерии притежава уникален характер, пише Мегавселена.

Учените от Университета на Орегон взели ДНК проба на микроби от въздуха около 11 доброволци, поставени в специална стерилна камера, и изяснили, че личността на повечето хора може да се определи по следите от техните микроорганизми четири часа след пребиваването в помещението.

Откриха "пета колона" бактерии в нашия стомах

Молекулярни биолози откриха необичайна популация на болестотворни микроби, които са се научили да превръщат част от полезните белтъци о...

Изследователите провели анализ на уловените частици, както и секвениране по метода 16S (той позволява да се установят не толкова отделни видове патогени, колкото цели микробни общества). Общо учените обработили 312 проби въздух.

Изследователите открили, че основните видове бактерии в "облаците" на хората са стрептококи (от устата), пропионобактерии и коринобактерии (от кожата). Облаците на участниците от женски пол отчели и присъствие на обичайни вагинални бактерии.

Новото изследване не само хвърля светлина върху разпространението на инфекциозни заболявания в помещенията, но и може да е от полза в криминалистиката. Анализът на "въздушния" микробиом теоретично е способен да определи къде е пребивавал заподозреният, но засега не е ясно как да се отдели един индивидуален микробен облак от друг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com