Откриха ново златно съкровище за 4,5 млн. долара

15578
 Откриха ново златно съкровище за 4,5 млн. долара

Американската компания 1715 Fleet, която има разрешение за търсене на съкровища край бреговете на Флорида, е открила буквално златна мина – на мястото, където неотдавна беше открито друго съкровище.

Акваторията, разположена на около 200 км северно от Маями, се смята от търсачите на съкровища за перспективна – тук през 1715 г. заради мощен ураган са потънали 11 кораба от испанския флот, натоварени със злато и скъпоценности.

Семейство извади съкровище за над милион долара от Атлантика

Семeйство търсачи на съкровища от американския щат Флорида вдигна от дъното на Атлантики съкровище за над 1 милион долара. Находката ...

Половината от корабите и досега не са открити. Според експертите на мястото на корабокрушението се крият съкровища на стойност не по-малко от 400 млн. долара.

Правата за търсене на съкровища в този район от 2010 година принадлежат на компанията 1715 Fleet – Queens Jewels LLC и много търсачи наемат от нея различни участъци. През юни тук беше открита 12-метрова златна верига, а също повече от 50 монети, включително рядка златна монета, отсечена специално за испанския крал Филип V. Нейната стойност може да достигне 300 000–500 000 долара.

Цялата находка беше оценена на 1 млн. долара, а месец по-късно, на 30 юли 2015 г., друга група търсачи извършила още по-вълнуващо откритие. Особена тържественост то придобило поради това, че точно преди 300 години на същия ден потънала испанската флотилия. За находката компанията собственик на участъка е съобщила на 19 август.

Уникално българско съкровище на изложение в Шумен

В Регионалния исторически музей – Шумен е представено съкровището от село Лесичово, Пазарджишко. То е открито през 1977 г. и се с...

Откривател на последното съкровище е Брент Брисбейн, който се занимава с реконструкция на жилища, а в свободното си време търси съкровища. Усилията му не се оказали напразни – на неголяма дълбочина недалече от брега той открил 350 златни монети, златни верижки и съдове. Девет от откритите монети също са изработени за Филип V. С тях броят на подобни монети в света става 20. Цялата находка се оценява на 4,5 млн. долара.

По законите на САЩ 20% от съкровището принадлежат на държавата (обикновено ценностите се изпращат в музея). Останалото се дели поравно между притежателя на участъка и този, който е открил съкровището.

 

В Шотландия откриха хилядолетно викингско съкровище

Хилядолетно викингско съкровище, което съдържа златни и сребърни предмети, бе открито в Шотландия от търсач на съкровища с метален дете...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно