Откриха "пета колона" бактерии в нашия стомах

11438
Откриха "пета колона" бактерии в нашия стомах

Молекулярни биолози откриха необичайна популация на болестотворни микроби, които са се научили да превръщат част от полезните белтъци от червата от "помощници" в "шпиони вредители", неутрализиращи имунните клетки.

Това става ясно от статия, публикувана в сп. Science.

Микроби са погубили 90% от видовете, които населявали Земята?

Според нови твърдения на учени, базирани на изследвания на фосили, е имало микроорганизми, които са отделяли метан и е вероятно това да...

"Изглежда, че този токсин е открил една от най-действените военни стратегии още преди тя да е била изобретена от човечеството – той "разбира", че за победа във войната не е задължително да убиеш всички противници. Всичко, което е необходимо за това, е да изпратиш шпионин, който да вербува няколко войници, които да предадат своите другари и да неутрализират офицерите", казва Дмитрий Кудряшов от университета на Охайо в Кълъмбъс (САЩ).

Кудряшов и колегите му разкрили своеобразната "пета колона" в стомашно-чревния тракт, като изучавали какво се случва с организма при попадане в него на токсини, които изработват холерни вибриони и някои други болестотворни микроби.

Обикновено токсините действат пряко на нашия организъм – те пречат на работата на ключови белтъци, понякога и на сигналните молекули на повърхността на клетките или процесите в техните ядра, което води до масовата им гибел и създаването на благоприятна среда за размножаването на микроби.

Наблюдавайки работата на холерните токсини, биолозите забелязали нещо необичайно. Оказва се, че те пречат на работата на така наречените актини – белтъци, съставящи основата на скелета на всички клетки и играещи ролята на "двигатели" за имунните клетки.

Американски учени разшифроваха ДНК-то на 200 вида микроби

Американски учени разшифроваха генетичната информация на 200 вида бактерии, което се определя като пробив в изследванията на микроорган...

Дори малка порция холерен токсин ACD, както показали опитите, била достатъчна буквално да обездвижи имунните клетки и да ги направи безобидни за микробите.

Тези белтъчни вериги, обясняват учените, се състоят от къси повтарящи се фрагменти от белтък, които клетката "слепва" в едно според необходимостта. Токсините на холерата карат част от тези фрагменти да се съединяват в неправилна форма и да блокират вътреклетъчния "конвейер", който събира нишките на актина. В резултат работата на клетката се парализира  и тя вече не може да се бори с инфекцията.

Подобен непряк ефект и работа през "петата колона" в лицето на частичките актин позволяват на холерата и други болестотворни микроби да проникват бързо в организма и да се укрепват в него, използвайки сравнително скромни запаси токсини.

Бъдещите наблюдения на работата на белтъците "предатели", както се надяват учените, ще помогне да се разбере как можем да се борим с подобни механизми за обезвреждане на имунната система.

Откриха нов начин за борба с микробите

Изследователите от Федералната политехника в Лозана (Ecole Polytechnique Fédérale) са открили механизъм, който позволява ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com