Паметта под микроскоп

1979
Паметта под микроскоп
Снимка: Getty Images / Guliver

Невробиолози от Калифорнийския университет в Лос Анджелис наблюдаваха с миниатюрен микроскоп как мозъкът на мишки организира паметта, свързвайки различни спомени.

Учените също така успели да възстановят някои от връзките, отслабени от стареенето. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Nature.

Агресията вещае проблеми с паметта

За да не страдате от проблеми с паметта след време, е важно да умеете да преодолявате стреса и да запазвате спокойствие още на младини,...

Учените решили да изяснят как мозъкът създава и съхранява единични спомени. По думите им отдавна е забелязано, че миналите преживявания влияят на формирането на новата памет. Това позволява на хората да предсказват какво следва да очакват в бъдеще и да вземат решения.

В своя експеримент учените използвали мишки на млада и средна възраст, за да проверят как се организира паметта за различни събития, разделени от пет часа или седем дни.

За тази цел изследователите се възползвали от миниатюрния микроскоп Miniscope. Устройството позволило на учените да надникнат в мозъка на мишките и да наблюдават активността на невроните, докато гризачите се движели в своята естествена среда.

Всяка от младите мишки последователно била поставяна в три камери, които се отличавали с мирис, форма, осветление и материал на пода. Животните пребивавали в първата камера една седмица, след което ги преместили във втората камера, а след пет часа – в третата, където получавали лек токов удар.

Още една причина за влошаването на паметта

Наднорменото тегло може да повлияе негативно на състоянието на човешката памет, смятат психолози от Кеймбриджкия университет. В хода на...

След два дни всяка мишка се връщала във всички три камери. Животните, както и следвало да се очаква, замирали от страх в третата камера. Но за учудване на учените мишките демонстрирали подобно поведение и във втората камера. Анализът на активността на невроните установил, че едни и същи клетки отговаряли за паметта във втората и третата камера, в резултат на което спомените станали взаимосвързани.

Със старите мишки експериментът бил различен. Учените искали да проверят дали възрастта влияе на намаляването на способностите на невроните да се възбуждат, което се явява условие за запомняне.

Мишките били поставяни в две камери с промеждутък от време пет часа, като във втората камера също имало ток. След два дни животните били върнати в камерите, но те показвали страх само във втората. В дадения случай двата блока в паметта не били свързани.

За да опитат да върнат връзката, учените възбудили нервните клетки в хипокампа – центъра на паметта на главния мозък – преди изпитанията в камерите. Резултатите установили, че мишките върнали своя страх, намирайки се в първата камера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com