Пиянство до припадък и развратна лудост. Някои древни празненства ще ви смаят

19394
Пиянство до припадък и развратна лудост. Някои древни празненства ще ви смаят
Снимка: Giuseppe Cades - Web Gallery of Art / Public Domain

Велика или малка победа, раждане на нов владетел, избиране на нов папа, кралска сватба или просто повод за напиване – от древни времена нищо не разпуска така както една добра веселба.

Исторически свидетелства сочат, че хората от древността наистина са знаели как да се забавляват, макар че някои древни фестивали и тържества изглеждат странни като метод за забавление от съвременна гледна точка.

Изданието Ancient Origins представя осем легендарни празненства, някои от които са излезли извън контрол, а други са надхвърлили своето време и са доживели чак до наши дни.

Фестивал на пиянството в Древен Египет

Днес някои религии категорично забраняват консумацията на алкохол, а други не са склонни да си затварят очите пред прекомерното угаждане. Това обаче невинаги е било така. Древните поклонници, изглежда, наистина са знаели как да се забавляват.

Public Domain

Фестивалът на пиянството датира от XV век пр.н.е. и бил важен религиозен празник. Според египетската митология богът на слънцето Ра предотвратил унищожението на човечеството с помощта на… алкохол. Богинята Хатор искала да погълне целия човешки живот на Земята, но Ра я спрял, като я измамил да изпие 7000 халби с бира, боядисана в червено, за да изглежда като кръв.

Всеки, който някога е пил твърде много бира, знае, че плановете имат навика да изхвърчат през прозореца, когато градусът се вдигне. Това определено било вярно за Хатор, която припаднала и забравила плановете си за края на света.

10 географски факта, на които няма да повярвате

За да отпразнуват това събитие, египтяните се събирали на 20-ия ден на Тот всяка година и консумирали огромни количества алкохол. Целта била да имитират Хатор и да припаднат. Тъй като Хатор била и богинята на любовта и плодородието, много египтяни виждали това и като чудесен шанс да провеждат оргии в нейно име.

Александър Македонски и опожаряването на Персеполис

Някои от най-великите забавления в историята са били организирани за отпразнуването на голяма победа. Празнуването на Александър Велики в Персеполис е отличен пример за това какво се случва, когато едно от тези партита излезе малко извън контрол. Кръстоска между парти и чистка, това празненство завършило с убийства, изнасилвания и почти нечувано пиянство. Персеполис бил разграбен и грандиозният му дворец бил опожарен до основи.

Таис призовава Александър Велики да подпали двореца на Персеполис Gustavo Simoni / Public Domain

Самото празненство се провежда през 331 г. пр.н.е., но ако погледнем назад към 480 г. пр.н.е., можем да си обясним защо така е излязло извън контрол. През 480 г. пр.н.е. големият град Атина е изгорен до основи след победата на персийския император Ксеркс над гърците в битката при Термопилите.

Причината за големия пожар в Атина все още е обект на спор и до днес. Когато персите тръгнали към Атина, я намерили напълно изоставена и скоро след това била напълно разрушена. Може би пожарът е станал случайно, докато гърците са бягали. А може би гърците нарочно са я подпалили, за да лишат персите от доставки. Или може би Ксеркс е наредил опожаряването в пристъп на гняв, след като открил, че не е останало нищо, което си струва да бъде ограбено.

Странната история на Джон Дий, личния магьосник на кралица Елизабет I

Това, което знаем, е, че много дълго време гърците обвинявали персите за опожаряването на техния най-велик град. По времето, когато Александър Македонски е владетел, гърците са готови за сериозна разплата. След години на жестоки битки Александър завладява Персийската империя на Ахеменидите през 330 г. пр.н.е. след победата си в битката при Гавгамела през 331 г. пр.н.е. Първата му задача е да тръгне към персийската столица Персеполис и да я плячкоса.

Първоначално хората от града не се дават и се води огромна битка при Персийската порта. Персийските защитници имат предимство и въпреки че гърците в крайна сметка печелят, загубите им са тежки.

Подпалването на Персеполис, Жорж-Антоан Рошгрос, 1890 Public Domain

Хората на Александър Македонски са далеч от дома и воюват почти без прекъсване в продължение на пет години. Александър знае, че трябва да изпусне па̀рата или ще се сблъска с бунт. Това, което следва, е „празненство“, на което хората на Александър получават разрешение да колят местните, да изнасилват групово и да поробват жените, да плячкосват всичко, което не е заковано, и да пият каквото намерят.

Развратната лудост достига кулминация, когато Александър нарежда цитаделата на града, в центъра на която е дворецът, да бъде изгорена. След срутването ѝ остават само 40 каменни стълба.

Най-доброто място за забавления – Златният дворец на Нерон

От всички императори никой не умеел да купонясва като Нерон. Той построил най-доброто място за това в центъра на Рим – Domus Aurea, или „Златната къща“.

Наистина ли Нерон е свирил на цигулка, докато Рим гори?

Въпреки че е трудно да се разбере колко голямо е било имението на Нерон и неговите земи, се смята, че самото имение е било с размер от 100 до 300 акра, простирайки се през хълмовете Палатин, Целий и Есквилин. То включва изкуствено езеро, земеделска земя и огромни градини, където Нерон се наслаждава на изгарянето на християни на клада.

Факлите на Нерон Henryk Siemiradzki / Public Domain

Перлата в короната бил Domus, огромно имение с над 300 стаи и огромен купол в центъра. Външните стени били позлатени, а вътрешността – украсена с мрамор, слонова кост и скъпоценни камъни. Тук Нерон правел своите „купони“.

Има малко записи за конкретни празненства, провеждани в двореца, защото e вероятно те да са били всекидневие. Но докато великите и добри хора на Рим се забавлявали през нощта със своя император, римският народ гладувал.

Thomas Couture / Public Domain

Вратите на трапезарията били заключени и легендата разказва, че на гостите било позволено да излязат само ако искат да повърнат, за да продължат да ядат. По време на и след вечеринките се провеждали пиянски оргии. Разказва се, че при тях Нерон се покривал с кожата на диво животно, завързвал мъже и жени и ги опустошавал като неопитомен звяр. На никого не било позволено да си тръгва, докато Нерон не каже, че партито е приключило и не отключи вратите.

Честване на края на папските конклави от 1664 и 1667 г.

Всеки път, когато папа се спомине, се провежда конклав – кардиналите се събират, за да изберат следващия папа. При загубата на папа цяла Италия скърби. Всеки път, когато конклавът продължи твърде дълго, всички стават малко нетърпеливи.

Черен дим от Сикстинската капела, показващ, че не е имало мнозинство от две трети при избора на папа в конклава. Getty Images / Guliver

Когато през 1644 г. умира папа Урбан VIII, конклавът продължава от 9 август чак до 15 септември същата година. Причината за забавянето е, че двама от кардиналите – Антонио и Франческо Барберини, назначени от Урбан чрез непотизъм, не са в състояние да се споразумеят и се карат като стара семейна двойка.

Неразказаната истина за Седемте чудеса на света

Необходими са подкупи от Франция и Испания, за да накарат двамата да се разберат и Джовани Батиста Памфили да бъде избран за нов папа. Той приема името Инокентий X, което е иронично, като се има предвид какво се случва след това. Целият Рим е обхванат от купон, какъвто не е виждан от векове.

За съжаление Инокентий X не остава дълго на папския престол и през 1655 г. се провежда конклав от януари до април. Последвалите празненства този път не са толкова бурни, може би защото хората все още се възстановяват от последното пиянство.

Повече от две години през XIII век кардиналите не могат да постигнат компромис в избора на папа. Тогава неочаквано е избран Пиетро Анджеларио, приел името пата Целестин V. Той е избран на 5 юли 1294 г. на 79-годишна възраст и е коронясан на 29 август, но не е известно дали тогава е имало всеобщо веселие. Неизвестен автор / Public Domain

През 1667 г. се провежда друг конклав. Този е много по-кратък, продължава само 18 дни, но това е достатъчно за жителите на Рим. Огромно празненство се провежда на La Fontana dei Leoni (Фонтанът на лъва) в подножието на Кордоната на Piazza Ara Coeli.

За всеки, който не е запознат с Рим, Кордоната е изящно стълбище с египетски лъвове от черен базалт и е построена по планове на великия Микеланджело. Обикновено тези лъвове бълват вода в огромни купи. Но в дните след конклавите от 1644 и 1667 г. водата е заменена с вино и раздавана на купонджиите безплатно. Хиляди хора се стичат в района, за да напълнят чашите си с безплатното вино и да се веселят.

Шарл VI и балът на горящите хора

Балът на горящите мъже, или Bal des Ardents, е маскараден бал, проведен на 28 януари 1393 г. Балът е организиран от съпругата на крал Шарл VI – Изабела Баварска, за да отпразнува повторния брак на една от нейните дами. Или поне така било казано на Шарл. В действителност балът имал за цел да забавлява и разсейва Шарл VI, който страдал от пристъпи на лудост.

Master of the Getty /  British Library / Public Domain

В центъра на бала е шаривари – танц, изпълняван от рицари, облечени като диваци. Рицарите били намазвани със смола и облепвани с косми, а гостите трябвало да познаят кой се крие зад маската на дивака.

Тъй като смолата е силно запалима, свещите и факлите били забранени в залата за танци. За съжаление братът на краля – Луи Орлеански – влязъл пиян в залата с факла и се блъснал в един от танцьорите.

Georges Rochegrosse / Public Domain

Танцьорът се запалва и огънят бързо лумва. Четирима от танцьорите изгарят до смърт и един от тях е самият Шарл, който също участва, без да знаят повечето от присъстващите. Французите са възмутени, виждайки партито като знак за кралски упадък, който излиза извън контрол. Целият двор, включително Шарл и неговият пиян брат, е принуден да се покае.

Франция срещу Англия на полето на златното сукно

Би било твърде меко да се каже, че Франция и Англия невинаги са се разбирали. И двете страни са прекарали по-голямата част от своите истории във война помежду си. Дори по време на редките периоди на мир двете страни се стремели да се разбират, но им пречело вековното съперничество.

„Тук има дракони“. Какво може да се види на древните карти на света?

Полето на златното сукно е пример за това какво се случвало, когато Франция и Англия се опитвали да се разберат. Събитието се провежда през 1520 г. и трае 17 дни от 7 юни до 24 юни. Това е рядък период на мир и двете кралства решават да го отпразнуват с масово забавление.

Полето на златното сукно, маслена картина от около 1545 г. в Кралската колекция в Хемптън Корт. Хенри VIII на кон се приближава долу вляво. Неизвестен автор / Public Domain

Разбира се, в действителност това е шанс за двамата крале да се опитат да се надминат един друг. Събитието получава името си след огромното количество скъп плат, използван от двете страни, за да се опитат да се засенчат взаимно. Били разпънати огромни шатри, в които се организирали огромни банкети, турнири по престрелки и партита. Били изпити над 216 000 галона вино, а над 2000 овце били изядени.

Събитието било изключително скъпо и казано дипломатично, се оказало загуба на време. И двамата крале имали огромно, чувствително его, което било извън контрол по време на събитието. Акцентът на събитието трябвало да бъде турнир между крал Хенри VIII и крал Франсоа I, но се нещата се влошили след поражението на Хенри.

Коктейлът на адмирал Едуард Ръсел

Англичаните имат репутация на любители на доброто питие и през цялата история са се стараели да а подкрепят с дела. Класически пример е коктейлът на адмирал Едуард Ръсел, организиран в градината на дома му в Ковънт Гардън през 1664 г.

iStock

Партита като това не били само за добро прекарване на времето, те служели за създаване на име. Ръсел решил, че най-добрият начин да се похвали е фонтанът на градината му да бъде източен и напълнен с 250 галона бренди, 125 галона вино Малага, 635 кг захар, 2500 лимона и 2,27 кг индийско орехче. С други думи, един много скъп и много голям коктейл.

Легендата гласи, че на гостите на Ръсел им била необходима цяла седмица, за да изпият неговия рекорден коктейл, и че партито продължило през цялото това време. Тъй като това все пак е Англия, където често вали, Ръсел издигнал копринен навес, за да гарантира, че алкохолът не се разрежда с вода (дай Боже).

Първият Октоберфест

Едно парти се смятало за наистина успешно, когато завърши с желанието на всички да го повторят през следващата година. Октоберфест, какъвто го познаваме днес, е възникнал за отпразнуването на сватбата на баварския престолонаследник принц Лудвиг и принцеса Тереза фон Сакс-Хилдбургхаузен в Мюнхен през 1810 г.

Къде е входът към подземния свят? Митични места, които действително съществуват

Макар че кралските сватби традиционно са пищни събития, тази била особено голяма и всички в Бавария били поканени. В продължение на пет дни, започвайки от 12 октомври, 40 000 души от цяла Бавария яли, пили и се веселили.

Октоберфест, 1823 г. Heinrich Adam / Public Domain

Повече от 32 000 бухти, 1810 кг сирене, 408 кг овнешко месо и 13 000 вурста били изядени по време на грандиозното събитие. Да не говорим за 23 000 литра бира! Това било толкова легендарно празненство, че всички поискали да го повторят следващата година. Този път обаче то било проведено в още по-голям мащаб, като продължило 12 дни вместо първоначалните пет. Така се родил ежегодният Октоберфест, най-големият фестивал на бирата в света.

Самият мащаб на тези исторически легендарни партита е наистина удивителен, а подготовката за тях може да докара продължително главоболие. Не може да се отрече, че нашите предци, особено богатите, наистина са знаели как да купонясват. Но дали това се е променило толкова много?

Най-нещастните кралски първи брачни нощи в историята

През ХХ и ХХI век богатите и известните в света са организирали партита, които съперничат на много в този списък. Повечето от нас просто никога не са канени на тях. Което вероятно не е толкова лошо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com