Пясъкът в пустинята се подчинява на математически модел

11650
Пясъкът в пустинята се подчинява на математически модел
Снимка: iStock

Навсякъде, където има пясък и атмосфера, преобладаващите ветрове могат да придадат вълнообразни форми на песъчинките, радващи окото с повтарящ се модел - в него дори може да се открие някакво спокойствие. И в тези повторения, след десетилетия на изследвания, е открита строга закономерност.

Определени пясъчни вълни с дължина на вълната от 30 сантиметра до няколко метра са известни като „мегавълни“ (Megaripple): по размер те се намират между нормалните плажни вълни и дюните. Учените са ги наблюдавали не само на Земята, но дори и на други планети като Марс, известен с всеобхватни прашни бури.

Освен размера ключова характеристика на това "навълняване" е размерът на самото пясъчно зърно – големите зърна лежат върху по-малките образувания. Тази смес от зърна обаче никога не е същата, както и ветровете, които духат през пясъка, за да създават вълни.

Изследователите са открили изненадваща математическа особеност на мегавълните: разделянето на диаметъра на най-големите зърна на диаметъра на най-малките зърна винаги е равно на едно и също число – в продължение на десетилетия на изследвания тази аномална закономерност просто се изплъзвала от вниманието на учените.

Авторите на изследването заключават, че в бъдеще това число може да се използва за класифициране на различните типове вълни и какви именно процеси на транспортиране на зърната са ги образували.

Когато вятърът бие по пясъка, малките вълни възникват поради това, че по-малките пясъчни зърна избутват по-големите. Движейки се с различна скорост, едрите зърна се натрупват по гребените на вълните, докато дребните зърна обикновено се утаяват в падините.

Учените са изследвали проби от мегавълни в Израел, Китай, Намибия, Индия, Израел, Йордания, Антарктида и Ню Мексико в САЩ. Допълнителен анализ бил добавен от наблюдения, направени на Марс и в лабораторен аеродинамичен тунел. „Обширна колекция от земни и извънземни данни, обхващаща широк спектър от географски източници и условия на околната среда, потвърждава точността и надеждността на това неочаквано теоретично откритие“, пише екипът.

Това, което също отличава мегавълните, е, че те са по-крехки от по-малките пясъчни вълни и по-големите дюни и по-податливи на капризите на променящите се ветрове - ако вятърът стане твърде силен, механизмите, които ги създават, спират да работят.

Защо това е важно

Изследователите смятат, че техните изчисления могат да се използват и за прогнозиране на вълни и дори за поглед назад към миналите метеорологични и климатични модели въз основа на седиментите, оставени от предишни мегавълни.

Получените резултати са приложими дори извън Земята: те могат да ни дадат по-добро разбиране за това, как се създават мегавълни на планети като Марс и какви атмосферни условия са необходими за тяхното образуване, за разлика от други видове пясъчни вълни.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно