Подготвяли чума срещу Османската империя

20485
Подготвяли чума срещу Османската империя

Хърватски лекар предложил на венецианците да напояват с чумен екстракт фесовете и други текстилни стоки, изпращани за продажба в Османската империя през XVII век. За тези планове учените разказват на страниците на сп. Historical Review, пише Мегавселена

Историкът Елени Таласину (Eleni Thalassinou) и колегите ѝ разбрали за плана от няколко писма, изпратени в периода 1649-1651 г. Тогава започнала обсада от османците на Кандия, венецианска крепост на остров Крит – най-продължителната обсада в историята.

В писмата, изпратени от генералния проведитор (наместник) на Далмация и Албания във Върховния трибунал на Венецианската република, се излагал планът на лекаря Микеланджело Саламон (Michiel Angelo Salamon). Той предложил да се извлече от далака и лимфните възли на болни от чума течност и да се напръскат с нея фесовете и други дрехи, които обикновено се експортират от Албания в Османската империя.

Чума помогнала на османците да ни завладеят

Чумна епидемия е една от основните причини за османската инвазия на Балканите и бързото и лесно завладяване на земите ни. Специалистит...

След това заразените дрехи трябвало да се качат на кораб и да се изпратят в Крит – при приближаването екипажът на кораба трябвало да ги хвърли на брега, а османците да разграбят кутиите и да си сложат чумните фесове.

Врагът едва ли би заподозрял нещо, твърдял проведиторът – епидемии от чума често поразявали острова от XIV век. Освен това чумният товар трябвало да се изпрати не само към Кандия, където се намирал основният контингент от турци, но и към други военни лагери около Крит.

Трибуналът одобрил плана и неговата реализация била възложена на самия лекар при цялото му неудоволствие. "Чумната течност" била подготвена, но не успели да я разпръснат до края на лятната кампания през 1649 г., след което вече нищо не се споменава за този план.

Учените отбелязват, че планът на Саламон отразява нивото на медицинската наука от XVII век: тогава се смятало, че чумата се пренася от един човек на друг чрез отровени с телесни течности дрехи.

Една и съща бактерия е виновна за "Черната смърт" и чумата на Юстиниан

Щамът на един и същи микроб - Yersinia pestis е предизвикал чумата на Юстиниан през античността и т.нар."Черна смърт" в Европа през сре...

Венецианците напълно осъзнавали аморалния характер на биологичното оръжие – самият проведитор отбелязва, че планираната от тях операция е "жестока, нарушава законите за водене на война и противоречи на обществения морал".

Използването на причинителя на чума в качеството на биологично оръжие има дълбоки исторически корени. В Китай и средновековна Европа трупове на заразени коне и крави, както и на хора се прилагали от хуни, тюрки и монголи за заразяване на източниците на вода.

При обсадата на генуезката фактория в Кафе от монголите през 1346 г., когато във войската започнала чума, хан Джанибек заповядал да се пращат труповете на починалите с катапулт в града, където също започнала епидемия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com