Подземен комплекс с процесия от асирийски божества е открит в Турция

6507
Подземен комплекс с процесия от асирийски божества е открит в Турция
Снимка: Mehmet Önal et al. / Antiquity, 2022

Подземно съоръжение, на една от стените на което има големи изображения на осем божества от времето на Новоасирийското царство, е открито в Югоизточна Турция. Незавършената сиро-анадолска композиция с три кратки надписа на арамейски представлява шествие, водено от бога на бурята, гръмотевиците, вятъра и дъжда Адад. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Antiquity.

През Х век пр.н.е. на територията на съвременен Северен Ирак възниква Новоасирийското царство. През следващите два века тази сила се разраства бързо чрез успешни военни кампании и налагането на големи данъци върху завладените народи. Достига своя връх в началото на VII век пр.н.е., когато Асирийската държава се простира от Централна Анатолия и Египет до Персийския залив и Западен Иран. След разцвета на царството обаче се стига до пълен политически крах, който се случва около 609 г. пр.н.е.

От Новоасирийското царство до наши дни са оцелели не само руините на разкошни дворци, но и множество произведения на изкуството. То е известно не само с глинени таблички, върху които по-специално е изписан „Епос за Гилгамеш“, писма или предсказания на оракули, но и с релефи. Подобни произведения са открити и при разкопки на дворците на асирийските царе. Обикновено те били изработвани от сиво-бял гипс и украсявани с растителни и минерални пигменти. Сред добре познатите находки се открояват релефи с изображения на цар Ашурнацирапал II, сцени на лов и война.

Селим Ферух Адали от университета в Анкара съвместно с колеги от Турция са изследвали подземни структури, открити под двуетажна къща в турското село Башбюк, което се намира в югоизточната част на страната. През 2017 г. там случайно е открит комплекс, изсечен във варовика, чиито разкопки в момента са преустановени от съображения за сигурност.

Mehmet Önal et al. / Antiquity, 2022

В една от залите на този комплекс, която е широка 8,5 метра и висока 5 метра, археолозите открили подготвена скална повърхност с изображения. Тези скални рисунки представляват издълбани на стената осем членове на арамейския пантеон, изпълнени в асирийски стил. Трите от фигурите са придружени от надписи на арамейски език. Контурите на изображенията първоначално били издълбани на дълбочина около един милиметър и след това оцветени в черно. Всички антропоморфни фигури са направени в профил, с лице надясно (на север) и ограничени само до изображения на половината от тялото, бюста или главата. Най-голямата от фигурите, водеща процесията, достига височина от 110 сантиметра (останалите са около 60 сантиметра).

Огромен подземен град на първите християни е открит в Турция (ВИДЕО)

Изследователите са установили, че начело на процесията е изобразен Адад, богът на бурите, гръмотевиците, вятъра и дъжда. Той се откроява от останалите фигури с много по-голям размер. До него древният художник е изобразил богиня, подобна на Ищар (по-точно неин местен аналог, който по-късно ще бъде известен като Атаргатис). Следва я божество, чиято шапка подсказва, че това е лунният бог Син; друга фигура изобразява бога на слънцето Шамаш. Останалите четири божества според учените не могат да бъдат ясно идентифицирани. Предварителният прочит на кратките арамейски надписи, които придружават първите три фигури на шествието, е позволил на учените да ги идентифицират като регионални божества.

Сравнение с релефи от желязната епоха, известни от региона, показа, че намерените изображения са адаптация на новоасирийския стил, изпълнен в местната сиро-анадолска традиция. По всяка видимост тези фигури не са завършена композиция, тъй като подготвената повърхност позволява да се направят в пълен ръст. Плитките прорези на контурите на тези изображения също показват, че това е била само груба подготовка, преди да се създаде пълноценен релеф.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Асирийците превзели древен библейски град с 3 милиона камъни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Кето диета или периодично гладуване могат да помогнат при рак?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com