Постоянното желание за шеги може да е патология

6036
Постоянното желание за шеги може да е патология

Американски невролози са описали нови случаи на рядко психологическо разстройство – Witzelsucht, или неконтролируемо желание човек да се шегува. Учените са отбелязали независимия характер на смеха от чувството за хумор, а също разнообразието от травми, които водят до необичайни симптоми.

Изследването е представено в сп. The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, съобщава Discover.

Голям гаф на българско издателство предизвика лавина от смях

Да работиш в издателство носи своите големи отговорности и никой служител не бива да забравя това. Отиде ли веднъж едно издание за печа...

Учените разказват за историята на болестта на двама пациенти с различна етиология и развитие на Witzelsucht. Първият от тях – 69-годишен мъж, вече пет години изпитва желание да се шегува постоянно.

Това в резултат предизвикало недоволството на неговата жена – пациентът често я будел през нощта, за да й разкаже новата си шега. В резултат, за да не притеснява жена си, той започнал да ги записва в отделна тетрадка, която занесъл на лекарите. Медиците свързали разстройството с наскоро преживян инсулт, който увредил лявото опашато ядро. Но друга причина може да е станал субарахноидален кръвоизлив в дясната челна област.

Вторият пациент бил мъж на 57 години, който за няколко години се превърнал в шегаджия. Едновременно той ставал все по-разкрепостен и се държал все по-неприлично. В резултат започнал да се шегува постоянно и сам да се смее над своите шеги.

Чуждият хумор изобщо не му изглеждал смешен. След това психическото състояние на мъжа продължило да се влошава – у него се появили симптоми на Паркинсон и след няколко години той починал. Аутопсията установила болест на Пик (деструкция и атрофия на мозъчната кора).

Български работници станаха за смях във Фейсбук

Няколко кадъра на работници, които слагат легнал полицай под дъжда обиколиха Фейсбук пространството под думите на автора на снимките Бо...

Авторите на изследването отбелязват, че в психиката на човека смехът функционира автономно от чувството за хумор – за разлика от неконтролируемия смях във всяка ситуация (разпространен симптом), при Witzelsucht смехът се явява адекватен – пациентите всъщност смятат своите шеги за смешни, допълва Lenta.ru.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com